Grčka: Dendias u Londonu razgovarao sa Raabom i Morton o bilateralnim odnosima, istočnom Mediteranu i Kipru

Grčka: Dendias u Londonu razgovarao sa Raabom i Morton o bilateralnim odnosima, istočnom Mediteranu i Kipru

Grčki ministar inostranih poslova Nikos Dendias posetio je London u utorak, 2. februara, gde se sastao sa svojim britanskim kolegom Dominicom Raabom i parlamentarnim državnim podsekretarom za evropsko susedstvo i Ameriku Vendi Morton.

Poseta, koja je bila zakazana za dva dana, zbog restriktivnih mera povezanih sa pandemijom, prema diplomatskim izvorima, skraćena je na jedan dan.

Prema istim izvorima, grčki ministar je na sastancima razgovarao o situaciji u istočnom Mediteranu, bilateralnim odnosima između Grčke i Ujedinjenog Kraljevstva u periodu nakon Bregzita i kiparskom pitanju, pri čemu su obe zemlje garanti na Kipru.

U izjavi nakon sastanaka, Dendias je rekao da je „glavna tema mojih trenutnih kontakata bilo stvaranje okvira za bilateralnu saradnju dveju zemalja u doba nakon Bregzita“.

Prema grčkom ministru, cilj je formiranje strateškog partnerstva između dve zemlje kompatibilno sa grčkim obavezama kao države članice EU.

Grčki ministar je naglasio da je sagovornike detaljno upoznao sa situacijom u istočnom Mediteranu, napominjući da „očekujemo da će Ujedinjeno Kraljevstvo dati svoj doprinos u svojstvu stalne članice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, ali i sa svojim značajnim potencijalom u stvaranju okvir u istočnom Mediteranu za sprovođenje pravila međunarodnog prava, ali i UNCLOS-a. Napokon, Ujedinjeno Kraljevstvo je odobrilo UNCLOS “.

Nastavio je da „uzimajući u obzir da i Grčka i Velika Britanija čine garante, detaljno smo razgovarali o kiparskom pitanju, ali i o neformalnom predstojećem sastanku koji će se, kako se čini, održati sledećeg meseca. U tom kontekstu, ponovio sam čvrst stav naše zemlje koji deli i Velika Britanija. Rešenje mora da se zasniva na dvozonskoj  federaciji na osnovu rezolucija SB UN i, naravno, da bude kompatibilno sa evropskim pravom.“

Prema britanskom diplomatskom izvoru, kojeg je citirao grčki dopisnik iz Ujedinjenog Kraljevstva Isaac Karipidis, London se nada da će neformalna konferencija dovesti do nove formalne runde pregovora, opisujući bezuslovno učešće svih strana kao „važno“.

Što se tiče dijametralno suprotnih stavova kiparskih Grka i kiparskih Turaka o modelu rešenja kiparskog pitanja, isti izvor naglasio je da je uloga Ujedinjenih nacija da identifikuju i istaknu tačke konvergencije za koje je naveo da se „mogu postići demonstracijama dobre volje sa obe strane“. / ibna