Grčka desničarska stranka Nova demokratija, koju predvodi Kyriacos Mitsotakis, pobedila je na nedeljnim opštim izborima

Grčka desničarska stranka Nova demokratija, koju predvodi Kyriacos Mitsotakis, pobedila je na nedeljnim opštim izborima

Na preko 92 posto prebrojanih glasova u ranim jutarnjim satima u ponedeljak ujutro, grčka konzervativna stranka Nova demokratija je na putu da dobije 39,8 odsto glasova, što znači 158 poslanika, dok je levo krilo Alexisa Tsiprasa osvojilo 31,6 odsto i 86 mesta u Parlamentu sa 300 poslanika.

Stopa uzdržavanja odglasanja došla je na rekordno visok nivo za opšte izbore u Grčkoj, sa više od 40 posto registrovanih birača koji se nisu pojavili da bi iskoristili svoje pravo da glasaju.

Dve stranke na čelu liste pratili su levičarski Pokret za promene (KINAL) sa 8%, Komunistička partija sa 5,3%, Grčko rešenje sa 3,7% i DIEM25 sa 3,4%. Neonacistička Zlatna zora osvojila je oko 2,97 odsto, te se očekuje da stranka neće imati poslanike u parlamentu.

Raspodela sedišta sa preko 90 odsto prebrojanih glasova postavlja Novu demokratiju na 158 poslanika, a SIRIZA bi izabrala 86 poslanika, KINAL 22 poslanika, Komunistička partija 15 poslanika, Grčko rešenje 10 poslanika i DIEM25 – na čelu sa bivšim ministrom finansija Ianisom Varoufakisom dobiće 9 poslanika.

Očekuje se da će Kyriacos Mitsotakis položiti zakletvu kao premijer. Nakon toga, Mitsotakis će se sastati sa Alekis Tsipras u Maximos Mansionu (sedištu grčke vlade) kako bi obavili ceremoniju primopredaje.

Očekuje se da će biti objavljena i imena novih članova vlade, a ministri će položiti zakletvu u utorak te održati sastanak vlade prvi put u sredu. Prema nekim izvorima, očekuje se da Christos Staikouras dobije ključno mesto ministra finansija.

Mitsotakis

Novoizabrani premijer Kiriacos Mitsotakis obećao je da će biti “premijer svih Grka, čak i onih koji nisu glasali za nas”. Mitsotakis je rekao da je “jasno da grčko društvo želi da se svi zajedno krećemo napred ali takođe želi nova radna mesta i rast na svim poljima”.

Lider ND-a je rekao da veruje u svoje sposobnosti i da je svestan poteškoća koje predstoje. On je dodao da su birači dali ND “jasan mandat” za promene u zemlji, baš kao što je lično tražio.

On je ponovio svoje obećanje da će smanjiti poreze, ostvariti rast, preduzeti veliku reformu, smanjiti primarne ciljeve viška i ojačati glas Grčke u inostranstvu. “Nemamo vremena za gubljenje”, rekao je on, rekavši da je “ovo nova zora za našu zemlju”, te ističući da će “parlament raditi celo leto”.

Tsipras

Ranije je premijer u odlasku Alexis Tsipras rekao da je “grčki narod napravio svoj izbor, koji mi apsolutno poštujemo”. Tsipras je čestitao članovima i pristašama SIRIZE za “borbu u veoma teškim bitkama i u izuzetno teškim okolnostima”.

Lider SIRIZE je kasnije naveo niz dostignuća u ekonomiji poslednjih godina, uključujući i “kraj primene memoranduma i katastrofalne štednje”. On je dodao da su ti napori koštali ovu političku partiju, ali SIRIZA nije “pretrpela strateški poraz” na izborima. Tsipras je obećao da će nastaviti sda se bori kako bi ovaj poraz postao “kratkotrajan”.

Cipras je priznao da je njegova vlada pravila greške tokom svog četvorogodišnjeg mandata, a istovremeno nije uspela da “promeni našu stranku” i “učini građane učesnicima naših napora”. Međutim, on je dodao da su birači zadržali veru u SIRIZU, čineći partiju “velikom snagom napretka u grčkoj politici”, što je dokazano rezultatima izbora. Nastojanje da se SIRIZA preobrazi u “veliku progresivnu silu” nastaviće se u opoziciji, rekao je Tsipras, dodajući da će njegova stranka braniti i podržavati najslabije