Grčka donela nove ekonomske mere za borbu protiv uticaja COVID-19

Grčka donela nove ekonomske mere za borbu protiv uticaja COVID-19

Na konferenciji za novinare održanoj u sredu, grčki ministar finansija Christos Staikouras, ministar razvoja Adonis Georgiadis i ministar rada Yannis Vroutsis predstavili su novui niz mera, vrednih oko dve milijarde evra, kako bi se pomoglo ekonomiji da se izbori sa krizom uzrokovanom COVID-19.

Na prezentaciji su pojašnjeni detalje o hitnom paketu koji je grčki premijer Kyriacos Mitsotakis najavio početkom ove nedelje. U Grčkoj je u sredu potvrđen trideset i jedan novi slučaj zaraze koronavirusom, čime je ukupan broj osoba zaraženih 418. Ukupan broj preminulih ostaje pet.

Sva tri ministra koji su učestvovali na prezentaciji su naglasili potrebu da preduzeća zaštite radna mesta, ističući da kompanije neće biti podobne za podršku ako otpuste zaposlene kao odgovor na uticaj koronavirusa. Do sada je, rekao je Christos Staikouras, naređeno zatvaranje 200.000 preduzeća koja zapošljavaju oko 600.000 ljudi.

Najvažnije je najavljeno zamrzavanje poreza i doprinosa za socijalno osiguranje za pogođena preduzeća u određenim sektorima. Ta mera važi za mart i može se produžiti ako bude potrebno.

Zamrzavanje plaćanja PDV-a, poreza i dugova za pogođene kompanije primenjivaće se do 31. jula, pod uslovom da pogođene firme ne otpuste zaposlene tokom krize. Štaviše, biće obezbeđena i finansijska sredstva u obliku akontacije u ukupnom iznosu od milijardu evra.

Zaposlenim pogođenim zatvaranjem preduzeća u aprilu će biti nadoknađeno 800 evra, pod uslovom da su im ugovoi obustavljeni. Mera se odnosi na oko 500.000 zaposlenih i vredi približno 400 miliona eura. Ovoj kategoriji zaposlenih poreske obaveze za mart suspendovane su na 4 meseca. Zaposlenim koji su pogođeni zatvaranjem preduzeća država će platiti zdravstveno osiguranje.

Dodatno, 1,8 milijardi evra za podršku likvidnosti i očuvanje radnih mesta doći će putem posebnog EU fonda za vanredne situacije. EU se takođe složila da pomogne primarnim ciljevima viška Grčke za 2020. godinu i neće uzeti u obzir fiskalni uticaj mera borbe protiv COVID-19.

Najavljeno je i smanjenje PDV-a sa 24% na 6% za specifične proizvode (tj. hirurške maske, sapun, antiseptički gel i sl.).

Ranije je otkriveno da banke planiraju da zamrznu poslovni dug i otplatu kredita do šest meseci, dok će Komisija za tržište kapitala takođe preduzeti mere za zaštitu Atinske berze.

Ministar za razvoj rekao je da će kamatne stope na bankarske kredite za poslovanje biti subvencionisane na tri meseca, dok će biti uspostavljen mehanizam garancija za kredite malim i srednjim preduzećima, a zajmovi za posebne namene biće dodeljeni pogođenim preduzećima.

Na kraju, ministar rada rekao je da će preduzeća koja su zatvorena po naređenju države biti u obavezi da zadrže sve zaposlene. Svako otpuštanje smatraće se nevažećim. Zdravstveno osiguranje radnika tokom perioda u kojem je preduzeće zatvoreno, biće obezbeđeno./ibna