Grčka: Drugi dan nemira na ostrvima

Grčka: Drugi dan nemira na ostrvima

“Reakcije su uzaludne”, kaže premijer

Tsipras zahteva da odustane od izbora slepe ulice autoritarizma

Opštim štrajkom na severoistočnim Egejskim ostrvima i masovnim mobilizacijama, ovaj grčki region i njegovi stanovnici reagovali su na iskrcavanje jakih policijskih snaga koje treba da obezbede izgradnju zatvorenih centara za izbeglice i migrante.

Društveni i ekonomski akteri putem saopštenja jednoglasno podržavaju štrajk i učestvuju u njemu nakon jučerašnjih sukoba u Lesvosu i Chiosu između stanovnika ostrva i Jedinica za ponovno uspostavljanje reda (MAT). Zabilježene su povrede i hapšenja, a policija je koristila suzavac i fleš bombe koje su uzrokovale male požare.

Nakon velikog okupljanja u Chiosu, politička kancelarija lokalnog poslanika i ministra za imigraciju Notisa Mitarakisa zatvorena je na neodređeno vreme, dok članovi Nove demokratije podnose ostavke u znak protesta zbog vladinih planova. Pre nekoliko sati stanovnici su gađali dva hotela u kojima su smešteni policajci MAT-a.

Mitsotakis naglašava da je “reakcija građana uzaludna”, ponavljajući odlučnost njegove Vlade.

Kyriakos Mitsotakis pozvao je sve strane da se smire, govoreći o “uzaludnoj reakciji koja gotovo nigde ne vodi”, ponovivši odlučnost Vlade da nastavi izgradnju nove infrastrukture na ostrvima. Kako je naglasio, u interesu samih građana na ostrvima je da se izgrade moderne, čuvane strukture kako bi se problematični objekti u kojima sada borave izbeglice i migranti zatvorili.

Grčki premijer, koji je bio u Aleksandroupolisu na četvrtoj sednici grčko-bugarskog vrhovnog saveta, poslao je izbeglicama poruku: „Ne dolazite u Grčku; jer put kojim trgovci ljudima, koje skupo plaćate, ne vodi do grčkog kopna i na kraju do Evrope. Zaustavlja se na ostrvima i odatle kreće vaš put nazad kući “.

Lider opozicije i bivši grčki premijer Alexis Tsipras pozvao je Kyriakosa Mitsotakias da “ne ulazi u slepu ulicu autoritarizma i nasilja”.

„Ne možete tražiti solidarnost i podršku od zemalja EU a ne pokazivati solidarnost i podršku na ostrvima na grčkoj teritoriji“, rekao je Tsipras. Predsednik SIRIZA optužio je premijera da je zaboravio svoja predizborna obećanja i nije nastavio sa smanjenjem pritiska na ostrva premeštanjem imigranata u kontinentalnu Grčku.

Pozvao je Vladu da povuče Zakon o rekviziciji zemljišta, da odmah povuče jedinice MAT-a sa ostrva i obustavi izgradnju kampova. „Čim Mitsotakis odustane od slepog izbora autoritarizma i nasilja, SIRIZA je, delujući kao odgovorna glavna opoziciona stranka, spremna da postavi temelje za formulisanje i sprovođenje nacionalnog plana za upravljanje izbegličkom i migracionom krizom angažovanjem u dijalogu sa zajednicama, u cilju smanjenja pritiska na naša ostrva“, podvukao je Cipras. “Međutim, ako on insistira na izboru ćorsokaka autoritarizma, možemo se samo suprotstaviti Vladi i stati uz naše sugrađane na ostrvima koji su s pravom zabrinuti i pružaju otpor”, dodao je on. / ibna