Grčka: Država obezbedila tri milijarde evra kroz desetogodišnje obveznice

Grčka: Država obezbedila tri milijarde evra kroz desetogodišnje obveznice

Danas je grčka država obezbedila tri (3) milijarde evra uz kamatnu stopu od 1,57% na tržištu, izdavši nove desetogodišnje obveznice. Snažna potražnja, pošto je ponuda prelazila 16,5 milijardi evra, omogućila je Ministarstvu finansija da poveća iznos zajma u odnosu na prvobitni plan.

Komentarišući uspešan ishod nove verzije, portparol vlade Stelios Petsas rekao je, između ostalog, da se „poverenje tržišta u Grčkoj i njenu Vladu dokazuje u praksi i to je u interesu svih Grka“.

Ministar finansija Christos Staikouras takođe je prokomentarisao uspešnu emitovanje desetogodišnje obveznice:

„Danas je Grčka dobila još jedan glas poverenja od međunarodne investicione zajednice.

Drugi put od izbijanja pandemije koronavirusa, uprkos teškim ekonomskim uslovima, zemlja je uspešno izašla na tržište. Kroz emisiju obveznica sa rokom prispeća od deset godina prikupljeno je tri milijarde evra, uz kamatnu stopu od 1,57%. Kamatna stopa približno jednaka odgovarajućoj stopi iz poslednje emisije, u oktobru 2019. I naravno, mnogo niža kamatna stopa nego neposredno prethodna emisija, u martu 2019. godine, koja je bila 3,9%. Dodatni pozitivni element, kao rezultat odličnog rada PDMA-e, jeste visok kvalitet današnjeemisije s obzirom na to da su velika većina kupaca strani portfelji i institucionalni investitori. Navedeno dokazuje da tržišta prepoznaju efikasnost Vladinog koherentnog plana kao i njegovu verodostojnost u rešavanju zdravstvene krize i njenih ekonomskih posledica.

Na osnovu toga, verom u naše snage, samopouzdanje i naporan rad, nastavićemo da radimo na prevazilaženju teškoća. Svi dokazi upućuju na to da mi to možemo! “, zaključio je grčki ministar. / ibna