Grčka: Dvoje dece poginulo na ostrvu Samos u zemljotresu 6,7 stepeni

Grčka: Dvoje dece poginulo na ostrvu Samos u zemljotresu 6,7 stepeni

Dve osobe su poginule, a osam je povređeno nakon snažnog zemljotresa jačine 6,7 stepeni po Rihterovoj skali koji je pogodio Istočni Egej, na 19 kilometara severoistočno od Samosa, što je rezultiralo velikom materijalnom štetom.

Snažni zemljotres je dugo trajao, nanoseći štetu objektima na ostrvu Samos, urušavanje starih zgrada i oštećenja na novijim.

Na nesreću, nedugo posle zemljotresa, dvoje dece starosti 15 i 17 godina, dečak i devojčica, smrtno su stradali u urušavanju zida u mestu Vathi na Samosu.

Povređene osobe su hospitalizovane sa prelomima, a jedan je 14-godišnji dečak prebačen transportnim avionom C-130 zbog težine povreda. Radi se o višestrukim povredama i potrebna mu je intenzivna nega. Prema informacijama, zajedno sa 14-godišnjakom prevezena je i 60-godišnja žena.

Crkva Panagia Theotokos u Karlovasi je teško oštećena, jer se deo crkve srušio.

Nakon glavnog zemljotresa, zabeležena su ukupno 84 potresna udara, od kojih je najveći dostigao jačinu od 5,1 po Rihterovoj skali.

Vest o dvoje poginule dece na Samosu šokirala je zemlju, građani i državni zvaničnici izrazili su svoju tugu zbog tragičnog događaja.

Predsednica Grčke Ekaterini Sakellaropoulou na Twitteru je uputila saučešće porodicama žrtava.

„Naše saučešće upućujemo porodicama žrtava zemljotresa na Samosu i u Izmiru. Ljudska tragedija ne poznaje granice. Želimo što manje gubitaka, a naša dužnost je neposredna podrška ostrvu“, objavila je predsednica Republike.

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis izrazio je saučešće porodicama žrtava objavom na Tviteru.

„Reči ne mogu opisati kako se neko oseća kada je u pitanju gubitak dece. U ovim teškim vremenima naše misli su sa njihovim porodicama. Izražavam najiskrenije saučešće“, objavio je premijer.

„Danas je težak dan, pre svega za društvo Samosa, ali i za celu Grčku“, naglasio je Aleksis Cipras u objavi na Fejsbuku. Šef SIRIZA-e navodi da se „nažalost zemljotres koji se osetio rano popodne u velikom delu naše zemlje pokazao smrtonosnim. Dvoje dece izgubilo je život i u ovom trenutku nema utešnih reči”. / ibna