Grčka: EIB objavila projekat od 560 miliona u investicijama za poljoprivredu

Grčka: EIB objavila projekat od 560 miliona u investicijama za poljoprivredu

Evropska investiciona banka (EIB) sarađivaće s Nacionalnom bankom Grčke i Piraeus bankom na transformaciji oblasti agrarnih investicija u Grčkoj.

Prema zajedničkoj izjavi, očekuje se da će novi program podržati nove investicije u ukupnom iznosu od 560 miliona evra koje su pokrenuli poljoprivrednici i preduzeća u poljoprivrednom, poljoprivredno-prehrambenom i bioekonomskom sektoru širom zemlje.

Poljoprivredni i poljoprivredno-prehrambeni sektor su presudni za grčku ekonomiju, kao  glavni izvor zaposlenosti u ruralnim oblastima i gradovima u unutrašnjosti. Očekuje se da će nova inicijativa za finansiranje poljoprivrednog investicija ubrzati upotrebu novih tehnologija, pomoći poboljšanju kvaliteta poljoprivrednih proizvoda i pomoći grčkom poljoprivrednom i poljoprivredno-prehrambenom sektoru u boljem zadovoljenju potreba domaćeg i međunarodnog tržišta.

Rešavanje izazova starenja ruralne populacije

Budućnost poljoprivrede u Grčkoj, kao i u mnogim drugim evropskim zemljama, suočena je sa pretnjom starenja radne snage i nedostatkom želje mladih da rade u ovoj oblasti. U Grčkoj je više od 30% poljoprivrednih radnika starije od 64 godine, a samo 5% mlađih od 35 godina.

Da bi se rešio ovaj izazov, deo novog programa finansiranja biće posvećen podršci poljoprivrednicima mlađim od 41 godine.

Ministar finansija i guverner Evropske investicione banke Christos Staikouras izjavio je:

„Nova ulaganja su presudna za potpuno korištenje poljoprivrednog potencijala i podršku ekonomskom i socijalnom razvoju u Grčkoj. Veoma sam zadovoljan što sam se sastao sa predsjednikom EIB-a Vernerom Hoyerom u Atini i pozdravljam snažnu posvećenost EIB-a da podrži ulaganja u poljoprivredni i poljoprivredno-prehrambeni sektor u Grčkoj, u saradnji s Nacionalnom bankom Grčke i Piraeus bankom. Ova važna nova inicijativa, druga najveća na nacionalnom nivou u kontekstu panevropske inicijative za ruralni razvoj EIB-a, pomoći će transformaciji grčke poljoprivrede, pomoći će poljoprivredno-prehrambenim preduzećima u inovacijama i podstaći mlade poljoprivrednike da otvaraju nova radna mjesta“. / ibna