Grčka: Ekonomska saradnja u središtu razgovora Dendias – Čavušoglu

Grčka: Ekonomska saradnja u središtu razgovora Dendias – Čavušoglu

Ministar spoljnih poslova Grčke Nikos Dendias, rekao je nakon sastanka sa turskim kolegom Mevlutom Čavušogluom u ponedeljak,  da je „svrha našeg današnjeg sastanka bila pokušaj procesa postizanja početnog razumevanja i, ako to bude moguće, postepena normalizacija situacije na duži rok.”

Grčki ministar spoljnih poslova takođe je rekao da je sastanak u ponedeljak prilika za dogovor oko sastanka premijera Kyriakosa Mitsotakisa i predsednika Erdogana na marginama Samita NATO-a 14. juna.

Dendias je rekao da je diskusija obuhvatila sva pitanja koja se tiču bilateralnih odnosa, ali i odnosa EU i Turske, i napomenuo da su i Grčka i Turska u potpunosti svesne različitih i u nekim prilično ozbiljnim pitanjima dijametralno suprotnih stavova koje zagovaraju.

U tom kontekstu, rekao je Dendias, dogovorena je ograničena lista programa ekonomske saradnje. Takođe su se dogovorili o međusobnom priznavanju sertifikata Covid 19, tako da građani obe zemlje koji su vakcinisani ili imaju negativan test mogu da posete drugu.

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu, u izjavi nakon sastanka sa grčkim ministrom spoljnih poslova Nikosom Dendiasom, rekao je da je srećan što se vratio u Grčku nakon dužeg vremena.

Čavušoglu je izjavio da Turska želi da nastavi poboljšavati svoje odnose sa Grčkom bez uslova i preduslova. Pored toga, on je istakao da se „zajedno sa Nikosom Dendiasom složio da će se ova vrlo pozitivna saradnja nastaviti“.

Osvrćući se na razgovore koje je vodio sa Dendiasom i susret sa premijerom Kyriakosom Mitsotakisom, Čavušoglu je rekao da su imali priliku da procene bilateralna pitanja. Konkretno, rekao je da je Ankara odlučila da ubrza bilateralne pregovore o ekonomskim i trgovinskim pitanjima, a posebno se osvrnuo na sastanak zamenika ministra spoljnih poslova Kostasa Fragogiannisa i Sedat Onala u subotu u Kavali.

„Bilo je 25 dogovorenih tačaka putem kojih bismo mogli da unapredimo našu saradnju u ekonomskim i trgovinskim pitanjima“, dodao je on. Turski ministar spoljnih poslova primetio je da su svi memorandumi o saradnji i mehanizmi koji treba da se uspostave kako bi se ta saradnja nastavila „potpuno usaglašeni“.

Dalje je naglasio da postoji politička volja Turske i izrazio zadovoljstvo što vidi postojanje iste dobre volje i od strane Grčke.

Čavušoglu je istakao odluku o međusobnom priznavanju potvrda o vakcinaciji koje su izdale ove dve zemlje za putovanja, izražavajući uverenje da će ovaj sporazum imati vrlo pozitivan uticaj kako na turizam tako i na druga pitanja.

U vezi sa političkom i vojnom saradnjom dve zemlje, turski ministar spoljnih poslova primetio je da je 62. runda pripremnih kontakata održana u Atini i najavio da će biti određen datum za sledeći sastanak. Takođe je rekao da je putem video konferencije održana 4. konferencija o merama za izgradnju poverenja, napominjući da su napori u toku.

Istakao je da je na marginama Samita NATO planiran sastanak lidera dve zemlje. „Jasno je da ima mnogo pitanja koja su na čekanju da se reše i verujemo da osnova ove rezolucije mora biti poštovanje zakona i zajedničkih interesa“, dodao je on. / ibna

Izvor: AMNA