Grčka: Ekstremna hladnoća i snežne padavine pogodile Atinu

Grčka: Ekstremna hladnoća i snežne padavine pogodile Atinu

Hladni front „Medeja“ je u punom zamahu i pogodio je Atiku u kojoj se nalazi grčki glavni grad Atina, te donio obilne snežne padavine koje su izazvale ozbiljne probleme u saobraćaju, transportu i snabdevanju električnom energijom.

Uz jake snežne padavine, olujni vetar i polarne temperature zabeleženi širom zemlje još od subote, a Medeja se sada kreće ka jugu punim kapacitetom.

Obilne snežne padavine koje su pogodile Atinu najjače su u poslednjih 15 godina. Iako su vremenske prognoze bile dostupne nekoliko dana pre nego što je hladni front pogodio ovaj grad, zabeleženi su mnogi problemi sa strujom, vodom i saobraćajem.

Do sada su dve osobe izgubile život zbog lošeg vremena; 80-godišnjak iz Eubeje kojem je bilo potrebno lečenje, ali je ostao bez njega, kao i 60-godišnji farmer na Kritu.

Vatrogasna služba primila je desetine poziva za sklanjanje drveća, prevoz pacijenata, spasavanje u liftu, dok je bilo više slučajeva automobila zarobljenih na autoputevima koji su morali biti uklonjeni jer su zaustavljali saobraćaj.

Zbog obilnih snežnih padavina i mraza koji sada pogađaju Severnu Grčku, većina škola je zatvorena i kursevi su preseljeni na mrežu, dok su predviđene vakcinacije odložene.

Jutros je premijer Kyriakos Mitsotakis učestvovao na širem sastanku održanom u Generalnom sekretarijatu za civilnu zaštitu radi koordinacije svih relevantnih tela za rešavanje problema koji proističu iz lošeg vremena. / ibna

Foto: Andrea Bonetti