Grčka: Ernst&Young predviđa recesiju i do 12,5%

Grčka: Ernst&Young predviđa recesiju i do 12,5%

Agencija Ernst & Young Greece (EY Greece) predstavila je izveštaj sa svojim procenama ekonomskog uticaja Covid-19 po sektoru grčke ekonomije, zasnovan na tri moguća scenarija.

Izveštaj istražuje tri različita scenarija – najbolji slučaj, najgori slučaj i osnovni scenarij – zasnovan na različitim pretpostavkama o širenju pandemije, stopi ukidanja restriktivnih mera, promenama u društvenom i potrošačkom ponašanju stanovništva i drugim faktorima, i nastavlja se sa procenom ekonomskog uticaja na 21 sektor privrede.

Prema osnovnom scenariju, grčka ekonomija će ove godine pretrpeti pad za 9,5% u odnosu na 2019. godinu, dok će se zaposlenost smanjiti za 4,1%. Ovaj scenario, koji prema izveštaju ima šansu od 60%, pretpostavlja da će brzina prenosa virusa “R” biti postavljena na nivou R = 1, potrošnja će se srednjoročno vratiti, investicije će se smanjiti, granice će se delimično otvoriti u julu, dok će pandemija i dalje uticati na socijalno ponašanje Grka, sa manje putovanja i povećanim radom na daljinu.

Najbolji scenarij, koji ima 20% šanse da se aktivira, zasnovan je na prihvatanju R indeksa nižeg od jedinice (R <1), koji će omogućiti brzi oporavak potrošnje i investicionih gubitaka zabeleženih u drugi kvartal 2020. godine, otvaranje granica u junu i povratak socijalnom ponašanju na način kakav je bio pre pandemije. Prema ovom scenariju, smanjenje bruto dodate vrednosti biće smanjeno na 7,1%, a zaposlenost na 3,1%.

Najzad, najgori scenarij, koji takođe ima 20% mogućnosti, zasnovan je na R indeksu višem od jedinice (R> 1), što će dovesti do drugog talasa pandemije i, prema tome, izuzetno sporog oporavka privredne aktivnosti i potpunog ukidanja ograničenja putovanja početkom 2021. Prema ovoj nepovoljnoj proceni, recesija će dostići 12,5%, dok će se zaposlenost smanjiti za 5,4%.

U sva tri scenarija, recesija se očekuje da dostigne svoj vrhunac u drugom kvartalu 2020. godine, uz maksimalno smanjenje bruto dodate vrednosti od 17% (osnovni scenarij), 15% (scenarij za najbolji slučaj) i 19% (scenarij s najgoreg slučaja) ) po proceni, sa smanjenjem zaposlenosti za 6,9%, 5,8% i 8,8%, dok se povratak apsolutnim uslovima koji su zabeleženi na kraju 2019. ne može očekivati pre poslednjeg tromesečja 2021. godine. / ibna