Grčka: EU ne komentariše sporazume članica sa trećim zemljama

Grčka: EU ne komentariše sporazume članica sa trećim zemljama

Predstavnik Evropske komisije, tokom brifinga za štampu, upitan da prokomentariše sporazum o razgraničenju Ekskluzivne ekonomske zone između Grčke i Egipta, izjavio je da je to sporazum između države članice Unije i treće zemlje i Komisija nema šta da komentariše.

Što se tiče jučerašnjeg sastanka visokog predstavnika EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Josepa Borrella sa turskim ministrom spoljnih poslova Mevlutom Čavušogluom na Malti, predstavnik Komisije je rekao da je razgovarano o situaciji na istočnom Mediteranu i deskalaciji tenzija izazvanih akcijama protiv država članica EU.

Pored toga, razgovori su se fokusirali na odnose EU i Turske i načine kako da preokrenu kontraproduktivni i negativni tokovi koji su trenutno prevladali, uglavnom zbog aktivnosti Turske.

“Bila je otvorena i iskrena diskusija i to je bio nastavak kontakata koje su dva zvaničnika imali u prošlosti”, rekao je predstavnik, koji je, kao odgovor na drugo pitanje o tome da li se razgovaralo o pitanju novih sankcija Turskoj, rekao da je visoki predstavnik objasnio turskom ministru spoljnih poslova Mevlutu Čavušogluu rezultate sastanka Saveta za spoljne poslove 13. jula.

Upitan da li će turski ministar spoljnih poslova biti pozvan u Gimnich krajem avgusta, portparol je rekao da će se sledeći neformalni sastanak Saveta za spoljne poslove održati u Berlinu krajem avgusta, a u ovoj fazi je planirana neformalna diskusija između ministara spoljnih poslova EU./ibna