Grčka: Evrobanka upalila alarm recesije

Grčka: Evrobanka upalila alarm recesije

Evrobanka ukazuje na veliki pad stope iskorišćenosti kapaciteta u industriji u aprilu kako bi upozorila na smanjenje BDP-a, konstatujući pad u maloprodaji i trgovini na veliko.

Ključni pokazatelj za tok proizvodnje u Grčkoj zabeležio je neozbiljnost, što je činjenica koja, kako Evrobank ističe u svom finansijskom izveštaju, predstavlja prvi znak predstojeće recesije. Podsećamo da će Helenski zavod za statistiku (ELSTAT) objaviti u četvrtak, 4. juna, podatke o BDP-u u prvom tromesečju, a za očekivati je da će najznačajniji pad BDP-a usled krize zbog koronavirusa biti zabeležen u drugoj i trećoj četvrtini godine.

Ključni pokazatelj za tok realne ekonomije koji se naglo smanjuje, pored pokazatelja prethodnika ekonomske klime i PMI proizvodnje koji su pretrpeli strelovit pad, odnosi se na stepen iskorištenosti fabričkog potencijala u industriji. Ovo je pokazatelj koji odražava obim u kojoj industrija koristi svoj fabrički potencijal i već je pokazao da je upotreba fabrika od aprila smanjena na 2/3 njihovog potencijala.

Stopa iskorišćenja kapaciteta u industriji (izvor: BoG i IOBE) iznosila je 67,1% u aprilu 2020., a 71,2% u martu 2020. godine. Ova promena je ekvivalentna mesečnom padu od -5,8% ili 6,2% u poređenju sa prosekom 12 meseci. Odgovarajući indeks kategorije intermedijarnih proizvoda, odnosno proizvoda koji se koriste kao inputi u procesu proizvodnje, pomakao se još niže, na 60,9% sa 68,3% u martu 2020. (-10,8% MoM). Ovo poslednje zvuči alarm za dalji pad proizvodnje u budućnosti.

To je rezultiralo smanjenjem domaće proizvodnje za koju se očekuje da će se odraziti i na vremensku seriju BDP-a. Pad proizvodnje jednak je padu prihoda. Ovo poslednje može dovesti do pada potražnje, što može rezultirati daljim smanjenjem proizvodnje, tj. aktiviranjem dobro poznatog mehanizma multiplikatora. / ibna