Grčka: Evrogrupa, grčka ekonomija i “faktor straha”

Grčka: Evrogrupa, grčka ekonomija i “faktor straha”

Horizont grčke ekonomije još uvek je u magli dok se koronavirus stalno širi. U međuvremenu, dok je HSBC objavio revidirane procene za 6-postotnu recesiju u Grčkoj ove godine zamenjujući početnu prognozu rasta od 2,3%, bilo kakve intervencije na evropskom nivou s obzirom na sutrašnji sastanak Evrogrupe još su u fazi pregovora.

Evrozona razmatra kreditnu liniju, s tim što je neki tumače kao mere, drugi kao više … nežne mere, dok drugi kao ne smatraju merama. Vlada nema sveobuhvatan plan za budućnost, osim hitnih, a ne i smelih mera. Usred takvih dešavanja, podaci Centra za planiranje i ekonomska istraživanja (KEPE) pokazuju da je u martu “indeks straha” na grčkom tržištu „proleteo kroz krov“ zbog povećane nesigurnosti usred pandemije. Sa 32,37% na kraju februara, skočio je na 48,94% 31. marta, dostigavši vrhunac u ovoj godini od 61,55% oko 13. marta. Zapravo, kako je primetio KEPE, očekuje se da će ekonomske implikacije obustaviti većinu aktivnosti u zemlji i uticati na tok indeksa od integracije podataka za mart 2020. godine.

Pitanja sa merama

U pogledu sutrašnje agende Evrogrupe, portparol grčke Vlade, Stelios Petsas, rekao je juče političkim urednicima da Atina očekuje razumevanje partnera zbog niskih kamata i neobavezujućeg finansiranja bilo koju potrebnu akciju, za države članice Evropske unije.

Konkretno, govoreći o budžetskim troškovima Vladinog plana, objasnio je da oni već iznose 6,8 milijardi evra ili 3,5% BDP-a, što je više od evropskog proseka od 3% BDP-a. Treba, međutim, napomenuti da je gotovo paralelno sa izjavama o ogromnim iznosima, lider SIRIZA Alexis Tsipras predstavio program na više nivoa za privredu, koji iznosi 26,3 milijarde evra.

U vezi sa sutrašnjim sastankom Evrogrupe, Stelios Petsas je rekao: „Očekujemo da ćemo naći zajedničku osnovu kako bismo finansirali potrebne akcije za sve države članice EU sa niskim kamatama i bez obavezujućih uslova“.

Uticaj na turizam

U međuvremenu, HSBC je objavila prognozu grčke ekonomije od -6% u odnosu na prethodnu projekciju jakog rasta od 2,3% „V“ (tj. Brzi oporavak) za 2021. godinu, sa rastom od 5,8% umesto 2,1%.

HSBC procenjuje da je turizam sektor na koji će najnegativnije uticati, gde će smanjenje od 50% rezultirati smanjenjem BDP-a od najmanje 5%. / ibna