Grčka Evropskoj komisiji prezentovala svoj predlog za turizam

Grčka Evropskoj komisiji prezentovala svoj predlog za turizam

Grčki plan za leto pominje se u publikaciji Politico, a Atina poziva na brz povratak slobodnom kretanju u Evropu. „Naš cilj je da radimo na ponovnom početku putovanja između zemalja EU do 15. juna, gde je to moguće“, kaže se u non-paper dokumentu, koji je u ponedeljak grčka Vlada predala Komisiji, a objavio je Playbook.

Atina želi „pošten tretman“ svih potencijalnih putnika kako bi sprečila „bilo kakvu pristranost zbog državljanstva“ u putnim protokolima. „Ne možemo dozvoliti da se jedinstveno tržište fragmentira u slučaju turističkih usluga“, kaže se u dokumentu, pozivajući da se građanima dozvoli putovanje, a zatim i da se brzo i lako vrate u svoje zemlje. Nakon njihovog povratka ne bi trebali biti uvedeni „zahtevi za karantin ili drugi nesrazmerni i zahtevi koji će ih odvratiti od putovanja“.

Međutim, Atina ne podržava univerzalno ponovno otvaranje granica ni za koga. I dok je plan Komisije skoro bez dodatnih detalja, grčki dokument zahteva „zajedničko razumevanje“ na nivou EU da svi putnici moraju da se provere da li imaju koronavirus ili antitela tri dana pre putovanja. Alternativno, spominje se da testovi neće biti potrebni „za putovanja između regiona“ koji su pokazali jasne i nedvosmislene dokaze da je situacija za COVID-19 pod kontrolom.

Prema grčkom dokumentu, postoji još jedan specifičan zahtev zemlje hiljade ostrva koja nisu dostupna cestom. „Ne može biti diskriminacije ili razlikovanja načina putovanja“, kaže Atina. „Vozila drumskim, vazdušnim, šinskim ili pomorskim putem treba da se otvore u isto vreme i sa sličnim protokolima. Ne možemo dozvoliti da udaljenije [države članice] naše Unije ostavimo iza sebe“. Prema tome, u avionima „sva sedišta“ moraju biti puna, kaže non-paper, jer bi zadržavanje slobodnog srednjeg reda sedišta „učinilo letove neekonomičnim uz upitne zdravstvene koristi“, zaključuje izveštaj ./ibna