Grčka: Generalni štrajk zbog vladinog zakona o radu

Grčka: Generalni štrajk zbog vladinog zakona o radu

U Grčkoj se danas održava generalni štrajk protiv zakona o radu koji donosi radikalne promene u osmočasovnom radnom vremenu, plaćenom prekovremenom radu i kolektivnin akcijama radnika.

Gotovo svi sindikati učestvuju u štrajku, a protestni skupovi održavaju se širom zemlje.

Prema najavama sindikata, ovaj zakon pokušava da smanji kolektivno pregovaranje, paralelnom premijom na individualne ugovore o radu, olakšava otpuštanje sindikalista, omogućava smanjenje ponovnog zapošljavanja nakon otkaza i otvara put za odloženo plaćanje naknada do 4 meseca.

Pored toga, kroz pojedinačne ugovore jača se elastičnost radnih odnosa, pokušava se ukidanje osmočasovnog radnog vremena, dok je u suštini potrebno smanjenje zarada jer će se povećano radno vreme plaćati sa pauzom, dok se arbitražni propisi kroje po meri poslodavca.

Ministar rada, Kostis Hatzidakis, izjavio je da vlada ide putem zdravog razuma, za razliku od “opozicionih partija radničkog paternalizma”, koje su odabrale put dogmatizma i empatije.

S druge strane, opozicione stranke upozorile su na povratak uslovima radničke klase u 19. veku, ukidanje radnih prava koja su bila obezbeđena borbama radničkog pokreta i upozorile na eskalaciju mobilizacija počev od štrajka u četvrtak. / ibna