Grčka: Gentiloni se složio sa perspektivom pokretanja razgovora o primarnom višku

Grčka: Gentiloni se složio sa perspektivom pokretanja razgovora o primarnom višku

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis ugostio je u četvrtak, 6. februara 2020. godine, komesara EU za ekonomska pitanja Paola Gentilonija.

Evropski komesar posetio je Grčku tokom Evropskog Eemestra.

Pre sastanka, dvojica političara razgovarala su pred novinarima, a grčki premijer se u intervjuu za jedan grčki list zahvalio Paolu Gentiloniju na ljubaznim rečima o grčkoj ekonomiji, dobivši odgovor evropskog poverenika da je „to stvarnost“ .

Grčki premijer rekao je da veruje da je došlo do velikog napretka u poslednjih sedam meseci, što se odražava na tržišta kapitala i širu ekonomsku klimu.

„Mi smo Vlada koja je u potpunosti posvećena ambicioznom programu reformi i u potpunosti je verodostojna u ispunjavanju budžetskih ciljeva. Obaveštavamo sagovornike da ćemo ispuniti fiskalne ciljeve za 2019. i 2020. godinu“, rekao je Kyriakos Mitsotakis.

Nastavio je izlaganje informišući evropskog zvaničnika da će tokom godine pokrenuti pitanje smanjenja ciljeva primarnog budžetskog viška. “Tokom godine, uskoro i bez odlaganja, očekuje se da započnemo raspravu o smanjenju ciljeva primarnog viška počevši od 2021. godine. Verujem da je ovo sasvim razumno i drago mi je što to vidite, i mi smo spremni da započnemo ovu debatu“, rekao je grčki premijer.

Odgovarajući Kyriakosu Mitsotakisu, Paolo Gentiloni je rekao da veruje da Evropska komisija svakako podržava početak razgovora.

„Odluku će doneti Evrogrupa, ali sve dok Grčka održi ovaj zamah reformi – imate u celini vrlo pozitivne ekonomske cifre – verujem da s ovom dinamikom rasprava o tim ciljevima može ponovo početi i Komisija će raditi u prilog tome“, rekao je evropski komesar.

Tokom sastanka opsežno je diskutovano i o stanju grčke ekonomije i njenim izgledima, jer nedavne brojke pokazuju značajan napredak u mnogim oblastima. Sagovornici su takođe podvukli pozitivna kretanja u fiskalnoj oblasti, koja se ogledaju u tretmanu grčkih hartija od vrednosti na međunarodnim tržištima, kao i u procenama rejting agencija, dok su kamatne stope na grčke obveznice na istorijski niskim nivoima.

Kyriakos Mitsotakis ponovio je evropskom komesaru niz prioritetnih pitanja o fiskalnoj politici i strukturnim reformama koje je ta zemlja postavila.

Pored toga, u okviru Zelenog ugovora koji je najavljen prošlog decembra, razgovaralo se o akcijama koje bi Evropska komisija trebalo da preduzme za postizanje cilja smanjenja emisije gasova sa efektom staklene bašte do 2030. godine i ključnom cilju klimatske neutralnosti do 2050. Grčki premijer ponovio je opredelenje Grčke da više radi na „zelenoj ekonomiji“ u dogovorenom okviru na evropskom i globalnom nivou te naglasio važnost adekvatnog finansiranja za fer tranziciju područja proizvodnje uglja i lignita u Evropi i Grčkoj./ibna