Grčka: Glasanje u Parlamentu se pretvorilo u travestiju

Grčka: Glasanje u Parlamentu se pretvorilo u travestiju

Burleske scene odvijale su se danas u grčkom Parlamentu tokom glasanja za proširenje optužnice protiv bivšeg ministra pravde iz SIRIZA-ine administracije, koga istražni odbor saslušava zbog njegove moguće umešanosti u nezakonite radnje.

Tokom glasanja koje je održano posebnim postupcima uključujući mere distanciranja zbog koronavirusa, glasački listić koji je podneo poslanik Nove demokratije Stavros Kalogiannis nije stavljen u kovertu. Malo pre nego što je glasački listić stavljen u glasačku kutiju, može se čuti kako poslanik Nove demokratije G. Melas  kaže „ne, ne“ … Međutim, nije ga na vreme zaustavio ali ni on nije povukao svoj glas.

Prema pravilima, to bi značilo da je njegov glas trebalo smatrati nevažećim. Međutim, kako se ne bi izgubio glas, najneverovatnija stvar se dogodila uživo na TV kanalu Parlamenta i sa otvorenim mikrofonima; glasačka kutija je otvorena i poslanik je uzeo glasački listić, iako je to nešto što je Poslovnikom izričito zabranjeno!

U stvari, razmatrajući kako je je došlo do ove zakonodavne farse, došlo se do toga da se poslanik Pokreta za promenu G. Arvanitidis može čuti kako kaže: „Niko to neće primetiti“.

Sve se to dogodilo u prisustvu predsednika parlamenta Kostasa Tasoulasa, dok je u to vreme Th. Bouras je bio zadužen za taj proces.

Kao da se ništa nije dogodilo, Stavros Kalogiannis ubacio je ruku u glasačku kutiju, uzeo glasački listić, stavio ga u kovertu i ponovo stavio u kutiju.

U stvari, u vezi sa incidentom, izvori Centralnog komiteta Nove demokratije kažu da je „izborni odbor jednoglasno odlučio da je glasačka kutija trebala biti otvorena; glasački listić poslanika koji nije bio stavljen u kovertu trebalo je da bude uklonjen, a onda je, nakon što je Kalogiannis stavio glasački listić u koverat, vraćen u glasačku kutiju. To je bio pravni postupak koji je usledio nakon incidenta“.

Nakon kršenja metode tajnog glasanja i otvaranja glasačke kutije, sekretarka Centralnog komiteta SIRIZA Olga Gerovasili pismom je obavestila predsednika Parlamenta da SIRIZA traži da se postupak proglasi nevažećim i da se ne donese pravno valjan rezultata.

U izjavi, portparol SIRIZA Alexis Charitsis napominje: „Nije prošlo ni 24 sata otkad smo slučaj formiranja istražnog preliminarnog odbora opisali kao veliki fijasko, a Nova demokratija i KINAL su nam to i dokazali svojim postupcima.

Danas su Nova demokratija i KINAL prešli sve linije ponižavajući Parlament i Ustav zemlje prekršivši tajno glasanje u Parlamentu.

Cinično, niu televizijskom prenosu uživo nisu oklevali da „isprave“ poslanika čiji je glas bio nevažeći te su ponavljali postupak glasanja otvaranjem glasačke kutije kako bi uklonili „pogrešni“ glasački listić, kako bi poslanik drugi put glasao „tačno“.

Parlamentarna većina navikla je na antiustavne i antiparlamentarne stavove. Ali niko nije mogao pomisliti da će to čak i prevazići granice koje vređaju i samu Demokratiju.

Predsednik Skupštine mora da preuzme odgovornosti za ovaj nevažeći postupak i da zaštiti dignitet parlamenta“, zaključuje se u saopštenju. / ibna