Grčka: Grčke snage u Egeju pod uzbunom

Grčka: Grčke snage u Egeju pod uzbunom

U Egeju je podignut alarm nakon što je stiglo obaveštenje na pomorski sistem obaveštavanja – NAVTEX, najavivši da će turski istraživački brod obavljati  seizmičke istraživačke aktivnosti od 21. jula do 2. avgusta u morskom području koje se prostire na oko 200 nm istočno od Krita i oko 180 nm južno od Kasteloriza, što je područje za koje grčko ministarstvo spoljnih poslova još nije odlučilo da li pripada grčkom kontinentalnom pojasu, kažu proverene informacije IBNA.

U međuvremenu, 17 turskih ratnih brodova kreće iz Izmira do područja označenog u  NAVTEX, dok još 10 turskih ratnih brodova iz Antalije kreću u istom pravcu.

Ovi potezi alarmirali su grčko Ministarstvo odbrane i Ministarstvo spoljnih poslova, koji su pod uzbunom.

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis pokrenuo je pitanje ovih poteza, tokom sastanka sa nemačkim ministrom spoljnih poslova Heikom Maasom. „Turska još jednom dodaje još jednu kariku u lancu napada na Grčku, protiv Kipra, a konačno i prema Evropskoj uniji u celini“, naglašavajući da Grčka prati sva dešavanja pouzdano, bezbedno i sa apsolutnom spremnošću. Grčki premijer je napomenuo da „dobođenje u pitanje suverenih prava Grčke i Kipra na kraju predstavlja pitanje suverenih prava Evrope“.

Zaključujući izlaganje Heiko Maasu, Mitsotakis je naglasio da se „radujemo podršci naših saveznika, ali trebali biste znati i da će, ako se Turska nastavi kretati u tom pravcu, sankcija Evropske unije protiv Turske biti jedini put napred. Na Turskoj je da odabere kakav odnos želi da ima sa Grčkom, sa Kiprom, sa Evropom. Ali mislim da se trenutno čini da zemlja odabire pogrešan put”.

Najnoviji događaji bili su epicentar vanrednog sastanka koji je održan pod predsedavanjem lidera SIRIZA – Naprednog Saveza, Alexisa Tsiprasa sa šefom Parlamentarne grupe za nacionalnu odbranu Thodoris Dritsas, bivšim ministrom za nacionalnu odbranu Evaggelos Apostolakisom, bivšim šefom štaba brigadnim generalom Christosom Christodoulouom, bivšim načelnikom Generalštaba general-potpukovnikom Georgios Kampasom i njegovim diplomatskim savetnikom Vangelis Kalpadakis.

Prema izvorima SIRIZA-e, sastanak je fokusiran na “trenutnu eskalaciju turskih provokacija, pre i neposredno posle samita, na kojem se o sankcijama protiv Turske nije razgovaralo, kao i obaveštenje koji je danas izdala Turska da će brod za bušenje Uruč Reis provoditi istraživanja unutar grčkog kontinentalnog pojasa “.

“Nakon potpunog diplomatskog neuspeha na Samitu, u slučaju pokušaja da se istraživanja sprovedu unutar grčkog kontinentalnog pojasa, očekujem od vlade ništa manje nego ono što smo uradili u oktobru 2018.”, naglasio je Alexis Tsipras tokom sastanka, prema istim izvorima. / ibna