Grčka: Grčki premijer učestvovao u radu 3. telekonferencije Upravljanje grupom Smart Covid-19

Grčka: Grčki premijer učestvovao u radu 3. telekonferencije Upravljanje grupom Smart Covid-19

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis učestvovao je u radu Treće telekonferencije Upravljanje grupom Smart Covid-19, lidera zemalja koje su uspešno upravljale sa prvim talasom pandemije koronavirusa.

Tokom telekonferencije, lideri osam zemalja, koji su u istoj fazi ponovnog pokretanja privrede u svojim zemljama, naglasili su da su rezultati iz prvih nedelja reaktivacije pozitivni, jer je broj novih slučajeva i dalje nizak. Takođe su primetili da nije bilo epidemiološkog izbijanja, iako virus nije iskorijenjen.

Slika je takođe pozitivna zbog ponovnog otvaranja škola na svim nivoima obrazovanja.

Osam lidera je, međutim, naglasilo da dobra epidemiološka slika ne bi trebalo da dovede do opuštanja građana u smislu održavanja međusobne udaljenosti i individualnih mera zaštite.

Kyriakos Mitsotakis upoznao je kolege sa planom Vlade da 15. juna otvori letove za Atinu za posetioce iz zemalja sa sličnim epidemiološkim podacima, prateći strategiju testiranja uzoraka.

Konferenciji su prisustvovali austrijski kancelar Sebastian Kurz, premijerke Danske Mette Frederiksen, Norveške Erna Solberg i Novog Zelanda Jacinda Arhuamin, kao i premijeri Češke Republike Andrej Babis, Australije Scott Morrison i Izraela Benjamin Netaniahu./ibna