Grčka: Grupa SIRIZE u EP će se baviti krizom na grčko-turskoj granici

Grčka: Grupa SIRIZE u EP će se baviti krizom na grčko-turskoj granici

Potpredsednik Evropskog parlamenta i šef Evropske parlamentarne skupine SYRIZA Dimitris Papadimoulis poslao je u ime grupe EP pisma šefovima grupa levih, socijalističkih, zelenih i grupe Obnova Evrope u vezi s krizom na grčko-turskoj granici i kršenja Zajedničke izjave EU-Turska kao odgovornost Erdogana.

Konkretno, u relevantnim pismima koje je Dimitris Papadimoulis u svojstvu šefa poslaničke grupe SYRIZA poslao Martinu Schirdewanu i Manonu Aubryju (Leva EP grupa), Irratxe Garcia-Perez (socijalisti), Ska Keller i Philippeu Lambertsu (Zeleni) i Dacianu Ciolos (Obnova Evrope), poziva na podršku predlogu Leve europske parlamentarne grupe po pitanju grčko-turske pogranične krize i odgovornostima EU da se o tome razgovara već na sledećem sastanku plenarnog zasedanja Evropskog parlamenta u Strasbourgu zakazan za 9. – 12. mart 2020. godine.

Predlog da se to pitanje uvrsti u dnevni red plenarnih sesija pod nazivom „Izbeglička / migrantska kriza na grčko-turskoj granici i odgovornost EU (sa rezolucijom)“ takođe predviđa raspravu i glasanje od strane Europskog parlamenta , uz učešće Saveta i Komisije.

Slične inicijative za informisanje i izveštavanje o onome što se događalo u poslednjim satima na grčko-turskoj granici, pokrenuo je i poslanik SYRIZA Kostas Arvanitis, u svojstvu člana Odbora za građanske slobode, pravdu i unutrašnje poslove. (LIBE).

Puna izjava:

„Poštovani predsednici i kopredsedavajući političkih grupacija S&D, Zeleni / EFA i Obnovi Evropu,

Evropska levičarska grupa GUE / NGL službeno će zatražiti raspravu na plenarnom sastanku pod nazivom „Izjava Komisije i Saveta:„ Izbeglička / migrantska kriza na grčko-turskoj granici i odgovornost EU-a (sa rezolucijom) “.

Naša GUE / NGL grupa podnijeće zahtev na sledećem sastanku predsedavajućeg CoP-a, a za ovo izuzetno važno pitanje za EU potrebna je vaša podrška.

Nakon nedavne Erdoganove odluke da dozvoli izbeglicama i imigrantima da pređu tursku granicu u Grčku i EU, upravo danas oko 10.000 ljudi pokušava to i da uradi.

Situacija je kritična i zahteva hitan odgovor EU. Grčka se suočila sa sličnom situacijom, bez gotovo ikakve pomoći u periodu 2015-2016.

Jasno je da se Grčka ne može suočiti sama s ovom opasnom situacijom, koja predstavlja neposredne izazove evropskoj politici o pitanju izbeglica i migracija, ali i regionalnoj stabilnosti i miru. Pored toga, efekti krajnjeg desnog populizma, ksenofobije i rasizma mogli bi se pojačati, što ima ozbiljne političke implikacije na evropska društva. EU treba pokazati predanost, solidarnost i humanost u ova kritična vremena.

Nadam se da se slažete sa ovim zahtevom i da ćete ga podržati na sastanku kod predsedavajućeg CoP-a.

Hvala vam na saradnji ”. / ibna