Grčka i Egipat zaključili parcijalni ugovor o demarkacionoj liniji EEZ

Grčka i Egipat zaključili parcijalni ugovor o demarkacionoj liniji EEZ

Grčka i Egipat nastavile su s djelomičnim razgraničenjem Ekskluzivne ekonomske zone, tokom iznenadne posete grčkog ministra spoljnih poslova Nikosa Dendiasa Kairu u četvrtak.

Sporazum o razgraničenju Grčke i Egipta, koji su potpisali egipatski ministar spoljnih poslova Sameh Shoukry i njegov grčki kolega Nikos Dendias, odnosi se na istočni dio Krita i 26. meridijana, a ono što je nekad bio 27. meridijan, a koji uključuje polovinu ostrva Rodos.

Bez objavljivanja više detalja sporazuma, prema nepotvrđenim izvorima nacrt je predviđen sa 56% za Egipat i 44% za Grčku. Za svaku promenu potreban je dogovor obe strane, dok je Egipat tražio da se pomene i mogući sporazum s trećom stranom.

I Nikos Dendias, koji je potpisao Sporazum o demarkaciji, i grčki premijer opisali su ovo kao istorijski sporazum, kojim se stavlja van snage ilegalni memorandum o razumevanju između Turske i Libije.

Kyriakos Mitsotakis u svojoj poruci napominje da smo „danas prijateljski Egipat i ja potpisali sporazum o razgraničenju naših pomorskih zona.

Bilo je potrebno 15 godina pregovora da se postigne sporazum u skladu s međunarodnim pravom, koje priznaje sva prava naših ostrva u njihovim pomorskim zonama.

Sporazum je u potpunosti legalan i koji u potpunosti zadovoljava obe zemlje. To je porazum koji stvara novu realnost u Istočnom Mediteranu i vraća legitimitet u regiju, koju je ilegalni i nepostojeći tursko-libijski memorandum pokušali potkopati.

Kao što smo to učinili prije nekoliko mjeseci s Italijom, i sa Egipttom smo pokazali da je poštivanje međunarodnog prava jedini način da se obezbede sigurnosti, mir, stabilnost i dobrosusedski odnosi. Ići ćemo ovim putem prema svim našim susedima. Nadamo se i očekujemo da će i oni to isto učiniti“.

Sa svoje strane, SYRIZA, prema informacijama, navodi da je dugo naglašavala da se Grčka mora suočiti sa zaključivanjem ilegalnog memoranduma Erdogan-Sarraj kao delom sveobuhvatne nacionalne strategije, a ne sklapanjem sporazuma s Egiptom koji stvara opasne presedane za grčke nacionalne pozicije. Posebno što Grčka ima na raspolaganju mogućnost proširenja teritorijalnih voda južno i istočno od Krita i zahteva snažne evropske sankcije protiv narušavanja integriteta grčkog kontinentalnog pojasa.

Umjesto toga, prema informacijama koje su procurile iz Vlade, potpisanim Sporazumom, Vlada je požurila da prihvati smanjeni uticaj na Kritu – najvećem ostrvu na Egeju, prihvatajući delomično razgraničenje ekskluzivne ekonemske zone Rodosa.

Da je gospodin Mitsotakis prihvatio naš predlog da se sazove Veće političkih lidera, radi formulisanja sveobuhvatne nacionalne strategije, rezultati pregovora bili bi puno bolji. Čekamo više informacija za dalju evaluaciju sporazuma, naglašavaju izvori SYRIZA.

„Sporazum za nas ne postoji. Dokazat ćemo to i na terenu i na stolu. Nalazi se unutar našeg kontinentalnog pojasa. Nećemo dozvoliti nikakvu aktivnost u ovom području“, navodi Ankara u prvoj reakciji putem saopštenja Ministarstva spoljnih poslova.

Istovremeno, tursko Ministarstvo spoljnih poslova navodi da “ne postoji pomorska granica između Grčke i Egipta. Za Tursku ne postoji takozvani sporazum o razgraničenju područja pomorske odgovornosti za koji je objavljeno da je danas potpisan. Naši stavovi su poznati i na terenu i na stolu.

Takozvano područje odgovornosti nalazi se unutar turskog kontinentalnog pojasa koji je potvđen u Ujedinjenim narodima“.

U saopštenju se nastavlja da „Egipat, koji je zauzeo površinu od 11.500 kvadratnih kilometara sporazumom koji je potpisao sa grčko-kiparskom upravom 2003. godine, sada tzv. Sporazumom koji je potpisao s Grčkom, gubi pomorska područja odgovornosti. Sporazum također nastoji uzurpirati prava Libije”.

“Turska neće dozvoliti bilo kakvu aktivnost na ovom području i nema sumnje da će odlučno podržati legitimne interese i prava na istoku Mediterana, kao i interese kiparskih Turaka.”

Predstavnik egipatskog Ministarstva spoljnih poslova brzo je reagovao na saopštenje turskog ministra spoljnih poslova.

„Što se tiče izjave turskog Ministarstva spoljnih poslova o sporazumu potpisanom danas o uspostavljanju Ekskluzivne ekonomske zone između Egipta i Grčke, iznenađuje da je takve izjave i optužbe iznela stranka koja nije upoznata sa sporazumom i njenim detaljim”. / ibna