Grčka i Italija potpisale sporazum o demarkaciji ekskluzivnihh ekonomskih zona

Grčka i Italija potpisale sporazum o demarkaciji ekskluzivnihh ekonomskih zona

Grčki ministar spoljnih poslova Nikos Dendias ugostio je svog italijanskog kolegu Luigija Di Maioa s kojim je razgovarao o bilateralnim, regionalnim i međunarodnim pitanjima.

U tom kontekstu, između Grčke i Italije potpisan je Sporazum o razgraničenju pomorskih zona između dveju država. Ovo predstavlja prvi sporazum koji Grčka je Grčka potpisala u vezi sa ekskluzivnim ekonomskim zonama.

Prema grčkim diplomatskim izvorima, sporazum je zaključen na osnovu UNCLOS-a, odnosno Konvencije Ujedinjenih nacija o pomorskom pravu (UNCLOS).

Isti izvori navode da ovaj sporazum potvrđuje pravo ostrva u pomorskim zonama, kao i srednju liniju sporazuma iz 1977. godine o razgraničenju kontinentalnog pojasa između Grčke i Italije kao granice grčko-italijanske Ekskluzivne ekonomske zone. Prema današnjem sporazumu, ova srednja linija će se primenjivati i na vode izvan pojasa.

Pored toga, danas je potpisana Zajednička grčko-italijanska deklaracija o resursima u Mediteranu. Ovom izjavom dve države izražavaju svoju posvećenost uravnoteženom i održivom upravljanju ovim resursima i slažu se da će održati konsultacije radi procene uticaja različitih faktora na trenutnu praksu ribarstva dve države.

Konačno, potpisana je zajednička notifikacija Evropskoj komisiji kojom dve zemlje pozivaju da se uredba o zajedničkoj politici u oblasti ribarstva u budućnosti izmeni tako da, kada Grčka odluči da proširi svoje teritorijalne vode na 12 nautičkih milja, postojeće ribolovna aktivnost italijanskih ribara na tom području ostaje između 6-12 nautičkih milja, što danas predstavlja oblast međunarodnih voda. Posebno je istaknuta važnost upućivanja na Zajedničko obaveštenje o pravu na širenje teritorijalnih voda Grčke.

Prema grčkim diplomatskim izvorima, postojeća prava italijanskih ribara jasno su navedena, ali su ipak ograničena, kako u pogledu broja čamaca tako i vrsta koje se mogu uloviti, dok su vrste koje su ulovili grčki ribolovci isključene.

Prva reakcija na sporazum, koji još nije doveden do detalja, potekla je od bivšeg ministra spoljnih poslova Nikosa Kotziasa, koji je u postu na Tvitteru rekao da „na kraju, sve pokazuje da su uzeli stari plan grčko-italijanske EEZ, i nisu modifikovali koordinate iz 1977, pre međunarodnog pomorskog zakona iz 1982. godine, ostrva su ostala sa ograničenim uticajem, sa posledicama sa kojima ćemo se suočiti u budućnosti, a priznata su prava trećih strana na grčke teritorijalne vode “.

Odmah nakon toga, šef spoljnih poslova parlamentarne grupe SIRIZA George Katrougalos izdao je izjavu konstatujući:

„Sporazum o usaglašavanju Ekskluzivne ekonomske zone sa Italijom nesumnjivo je pozitivan razvoj događaja. Pored toga, sporazum se pokreće sa mesta gde su prestali pregovori vlade SIRIZA, koji su, podsećam, bili deo sveobuhvatnog strateškog plana diplomacije koji je uključivao širenje teritorijalnih voda u Jonskom moru i zaključivanje definisanja ekskluzivne ekonomske zone ne samo sa Italijom, već i sa Albanijom i Egiptom. Sporazum ćemo očigledno proučiti da bismo procenili važna pitanja, poput uticaja ostrva, poput ribarskih prava. Sledeći korak bi trebao biti trenutno širenje teritorijalnih voda u Jonskom moru i nastavak napora da se sklopi sporazum o EEZ s Egiptom, ključnom državom za odbranu naših nacionalnih interesa. Kao što je SIRIZA, a nedavno i Alexis Tsipras više puta izjavljivao, podržaćemo ovaj nacionalno važan napor. Ali, on mora biti deo sistematske strategije koja trenutno ne postoji. Zato je zahtev za sastankom Saveta političkih lidera blagovremen kao i uvek”. / ibna