Grčka i Kipar podržavaju napore generalnog sekretara UN za obnavljanje pregovora o Kipru

Grčka i Kipar podržavaju napore generalnog sekretara UN za obnavljanje pregovora o Kipru

U uvodnoj reči na današnjem sastanku u dvorcu Maximos u Atini, predsednik Republike Kipar i grčki premijer preneli su poruku da je okvir za rešavanje kiparskog pitanja naglašen odlukama i rezolucijama Ujedinjenih nacija.

Premijer Grčke Kyriakos Mitsotakis sastao se jutros sa kiparskim predsednikom Nicosom Anastasiadesom.

Tokom sastanka dvojica šefova država potvrdili su punu podršku Grčke i Kipra u naporima generalnog sekretara UN za nastavak pregovora o kiparskom pitanju.

Sastanak je nastavak tekuće koordinacije i saradnje između Atine i Nikozije, s obzirom na neformalni sastanak pet stranaka (5 + 1) koji je sazvao generalni sekretar Ujedinjenih nacija, a koji bi trebalo da se održi 27. do 29. aprila u Ženevi.

Predsednik Anastasiades je kao posebno opisao važan napor koji se ulaže „kako bi se stvorili uslovi da generalni sekretar UN utvrdi da li postoji prostor za dijalog, kako bi se rešio problem koji je nastao turskom invazijom i okupacijom kiparske teritorije“.

„Pregovarački okvir je prikazan rezolucijama UN-a, odlukama Saveta bezbednosti, principima i vrednostima EU. Oni su postavljeni 25. novembra 2019. u Berlinu, u prisustvu generalnog sekretara UN i gospodina Akincija“, rekao je Anastasiades.

Istovremeno, predsednik Kipra naglasio je da ovo nije pokušaj da se bilo kome uzurpiraju prava.

„Pokušavamo da pronađemo način da se obe zajednice osećaju sigurno i da se za ceo kiparski narod zagarantuju ljudska prava; da bi evolucija Republike Kipar stvorila održivu i funkcionalnu državu, daleko od garancija i stranih trupa, a posebno daleko od bilo kakve nezavisnosti“, naglasio je Anastasiades, dodajući da se stavovi dve zemlje podudaraju.

„Naša uloga u pregovorima je drugačija. Međutim, kada je reč o bezbednosti i garancijama, imaćete važnu ulogu“, zaključio je on.

Grčki premijer je sa svoje strane primetio da Atina i Nikozija koordinišu svoje akcije s obzirom na Ženevski sastanak pet strana pod pokroviteljstvom generalnog sekretara UN, što, kako je rekao, određuje kontekst u kojem će se odvijati razgovori sprovedena.

„Kontekst je jasan. Zasnovan je na svim prethodnim rezolucijama UN-a, a rešenje se može naći samo u okviru dvozonske federacije dve zajednice sa jednim suverenitetom, jednim državljanstvom i jednim međunarodnim predstavništvom. I naravno povlačenjem okupatorskih vojski, ali i ukidanjem anahrone institucije garantora“, rekao je Mitsotakis, dodajući da je„ polazna tačka apsolutno jasna“.

„Zbog toga ćemo danas dobiti priliku da koordinišemo svoje akcije. Pristupamo diskusijama pozitivno, tako da se može naći rešenje koje će biti pošteno, funkcionalno i održivo u korist svih Kiprana: kiparskih Grka i kiparskih Turaka“, rekao je grčki premijer. / ibna