Grčka i Kipar se spremaju da ponovo otvore ambasade u Siriji

Grčka i Kipar se spremaju da ponovo otvore ambasade u Siriji

Grčka i Kipar pripremaju se za ponovno otvaranje svojih ambasada u Damasku, javljaju mediji, prekidajući konsenzus među evropskim zemljama da treba održati diplomatski bojkot sirijskog režima.

Kiparsko Ministarstvo spoljnih poslova potvrdilo je u ponedeljak ponovno otvaranje ambasade.

Usledio je izveštaj grčkog Citi Timesa ranije tog dana da su kiparski zvaničnici potpisali sporazum sa Sirijskom advokatskom komorom o iznajmljivanju imanja u zapadnom Damasku za novu ambasadu.

Na fotografijama uz članak prikazani su otpravnik poslova Kipra Sivak Avedissia i predsednik advokatske komore Firas Fares u Damasku, koji su se sastali radi potpisivanja ugovora o zakupu.

Ranije ove nedelje, sirijska novinarka Sara Salloum objavila je na Twitteru sliku na kojoj se vide grčke i zastave EU podignute ispred ograđene zgrade u Damasku.

Salloum je dodala da se Grčka priprema za ponovno otvaranje ambasade za nekoliko nedelja.

New Arab je zatražio pojašnjenje od grčke ambasade u Londonu, ali tek treba da dobije odgovor.

Grčka i Kipar izjavile su da nameravaju da ponovo uspostave veze sa sirijskim režimom, uprkos opštem bojkotu Damaska od strane zemalja EU zbog njegovih kršenja ljudskih prava.

Grčka je u maju 2020. izjavila da namerava da ponovo otvori svoju ambasadu, ali epidemija koronavirusa navodno je zaustavila planove.

Kipar je održavao ekonomske veze sa sirijskim režimom uprkos povlačenja svog ambasadora iz Damaska 2012. godine, tvrde diplomatski izvori.

Oman, UAE i Bahrein ponovo su uspostavili veze sa Sirijom uprkos diplomatskom bojkotu režima od strane Arapske lige.

Izveštaji sugerišu da bi Saudijska Arabija takođe mogla da normalizuje odnose sa sirijskim režimom, nakon posete šefa obaveštajne službe Damasku i prisustva sirijskog ministra turizma konferenciji u Rijadu prošlog meseca. / ibna