Grčka: Incident bez presedana na Ryianairovom letu Atina – Viljnus

Grčka: Incident bez presedana na Ryianairovom letu Atina – Viljnus

Avion kompanije Ryanair na letu FR 4978 Atina-Vilnius, preusmeren se sa kursa i uputio se u Minsk u Belorusiji gde je bio zadržan više od sedam sati.

Prema informacijama, avion je neposredno pre napuštanja vazdušnog prostora Belorusije i ulaska u Litvaniju, odstupio od svog kursa, s obrazloženjem da je u letilicu postavljena bomba. Avion kompanije Ryanair sa 171 putnikom u pratnji lovaca MiG-29 sleteo je u Minsku radi kontrole.

U izjavi, Rianair je rekao da je Belorusija (Kontrola vazdušnog saobraćaja) posadu obavestila o potencijalnoj bezbednosnoj pretnji i da je posadi naloženo da preusmeri let na najbliži aerodrom Minsk“.

U avionu je bio beloruski novinar Roman Protasevič, osnivač portala NEXTA, poznati disident Lukašenkovog režima.

Protasevičeve kolege iz mreže NEXTA kažu da su u avionu bili i beloruski agenti KGB, koji su primorali posadu Ryanaira da vrati letelicu u Minsk.

Ryanair je rekao da tokom provere u Minsku nije pronađeno ništa i avion je napustio Minsk u 20:50 po lokalnom vremenu. “Iskreno se izvinjavamo svim putnicima zbog ovog događaja koji je bilo van kontrole Ryanaira”, dodaje se.

Protasevič je uhapšen pre poletanja aviona za krajnje odredište u Viljnusu. Prema informacijama, još pet putnika nije se ponovo ukrcalo na let, uključujući devojku beloruskog novinara.

Odmah su reagovale SAD i EU, optužujući Belorusiju za „državni terorizam“. Očekuje se da će se o ovom pitanju danas razgovarati na Samitu EU i uvesti sankcije Belorusiji. / ibna