Grčka: Indeks ekonomske procene nastavlja da se kotrlja

Grčka: Indeks ekonomske procene nastavlja da se kotrlja

Indeks ekonomske procene u Grčkoj obeležio je novo pogoršanje u junu, pošto je opao na 87,6 bodova, u poređenju sa 88,5 bodova prošlog meseca. Lagano pogoršanje očekivanja zabeleženo je u sektorima industrije i usluga, dok je za razliku od njih došlo do relativne korekcije očekivanja u sektorima građevinarstva i trgovine, nakon naglog pada prethodnih meseci.

Prema mesečnom ekonomskom istraživanju IOBE (Fondacija za ekonomska i industrijska istraživanja), klima se u grčkoj ekonomiji pogoršava postepenije nego u mnogim drugim evropskim zemljama, gde je u početku zabeleženo oštro pogoršanje praćeno relativnim poboljšanjem, verovatno zbog zatvorenijeg tipa i rigidnosti mnogih sektora ekonomije. Napredak ekonomske klime i sama recesija u narednim mesecima zavisiće od niza faktora, kako domaćih tako i stranih.

U svakom slučaju, IOBE upozorava da je predstojeći period posebno kritičan, jer će treći kvartal u velikoj meri odrediti razvoj na polju domaćeg proizvoda i na godišnjem nivou.

Bliži pogled na svaki sektor:

-U oblasti industrije značajno je ojačao negativni bilans procena za narudžbe i potražnju, indeks procena zaliha povećao se, a prognoze za proizvodnju u narednim mesecima blago su opale.

-U građevinarstvu su ojačane negativne prognoze proizvodnog programa, dok su negativne prognoze zapošljavanja pokazale marginalno poboljšanje.

-U trgovini na malo, pozitivne procene za trenutnu prodaju značajno se pogoršavaju, kao i prognoze njihovog kratkoročnog razvoja, dok su istovremeno zalihe blago naduvane.

-U sektoru usluga, blage procene trenutnog stanja poslovanja su ozbiljno smanjene, kao i one trenutne potražnje i prognoze za kratkoročni razvoj.

-u indikatoru poverenja potrošača, prognoze domaćinstava za ekonomsku situaciju u zemlji marginalno opadaju za razliku od ekonomske situacije domaćinstva, koja se neznatno poboljšava, kao i procene za glavna tržišta, dok se namera da se uštedi blago smanjuje. / ibna