Grčka: Izvoz hrane buknuo tokom pandemije

Grčka: Izvoz hrane buknuo tokom pandemije

Izvoz hrane iz Grčke naglo je porastao u periodu od četiri meseca (januar-april), dok je izvoz ostalih proizvoda smanjen; Grčka je jedina evropska država koja je zabeležila porast narudžbi za hranu u dvomesečnom periodu mart-april, kada su mere za suzbijanje pandemije koronavirusa kulminirale.

Nacionalna banka Grčke u svojoj analizi naglašava da je dobar profil Grčke projektovan u upravljanju pandemijom omogućio grčkoj hrani da intenzivira svoje prisustvo na međunarodnim tržištima, što može imati koristi od čak 1,2 milijarde evra za nacionalnu ekonomiju na godišnjem nivou; međutim, to je zahtevalo ozbiljne napore proizvođača, posebno u oblasti standardizacije, brendiranja i povećanja obima proizvodnje nekih ključnih izvoznih proizvoda, poput meda.

Širenje pandemije, napominje Nacionalna banka, pogodilo je ekonomsku aktivnost na globalnom nivou; prirodno, grčki izvoz se našao pod pritiskom (izvoz je opao za 7% u dvomesečnom periodu mart-april 2020. godine posmatrajući na godišnjem nivou, bez naftnih derivata). Pozitivan izuzetak usred nepovoljnih uslova predstavljala je grčka proizvodnja i prerada hrane, koja je, koristeći prednosti dobrog javnog zdravstvenog profila, koju je Grčka mogla da pokaže, zabeležila porast od 9% tokom pomenutog perioda. U četiri meseca od januara do aprila, izvoz hrane je porastao za 21%, dok je drugi izvoz bio ograničen na 2%.

Činjenica je da je Grčka jedina evropska zemlja koja je zabilježila trend rasta izvoza hrane tokom dva mjeseca pandemije (april-maj), a indeks izvoznih narudžbi dostigao je +13 (sa +3 boda u martu, na skali -100, + 100). U praksi, pozitivni nivo indeksa odražava činjenicu da većina grčkih izvoznika hrane navodi da narudžbe iz inostranstva ostaju snažne tokom narednih meseci. Treba napomenuti da je Italija (grčki glavni konkurent na međunarodnom tržištu hrane) zabeležila nagli pad indeksa izvoza hrane (-27 bodova u periodu april-maj).

Ključno pitanje ostaje da li će ovakvi rezultati poslužiti kao signal za veće prisustvo na međunarodnim tržištima. / ibna