Grčka: KKE, SIRIZA i MERA25 formirale zajednički front protiv odluke Vlade da zabrani marševe za 17. novembar

Grčka: KKE, SIRIZA i MERA25 formirale zajednički front protiv odluke Vlade da zabrani marševe za 17. novembar

Predstavnici sindikata i radničkih organizacija, advokati, novinari, poslanici, izabrani zvaničnici lokalne samouprave i drugi, osuđuju protivustavnu zabranu mitinga povodom proslava 17. novembra, ustanka protiv Hunte.

Tekst koji je izradila KKE potpisali su poslanici KKE, dok su nakon telefonske komunikacije između Dimitrisa Koutsoumbasa i Alexisa Tsiprasa i Giannisa Varoufakisa, tekst potpisali i poslanici SIRIZA i MERA25.

Predsednica Pokreta za promene, Fofi Gennimata, u komunikaciji sa generalnim sekretarom KKE, odbila je da potpiše tekst.

U tekstu se navodi:

„Osuđujemo autoritarnu odluku vlade da zabrani proslavu 17. novembra. Odluka šefa državne policije kojom se zabranjuju javna okupljanja više od tri osobe širom zemlje i tokom četiri dana, pod pretnjom strogih kazni, podseća na druga vremena. Ovo je duboko nedemokratska i neustavna odluka, kako ističe Sindikat sudija i tužilaca, jer krši suštinu ustavnog prava na okupljanje (član 11.), namećući potpunu neovlašćenu suspenziju slobode okupljanja, a ne samo navedeno lokalno ograničenje. Međutim, takva opšta zabrana izriče se samo u okolnostima opsadnog stanja (član 48 Ustava) i pod strogo ograničenim uslovima. Ni u kom slučaju ne može pravdati na osnovu zaštite javnog zdravlja. Posle svega, vođe radničkog i narodnog pokreta su u praksi dokazali da  preduzimaju sve neophodne mere zaštite. To čak nije podržano ni reakcionarnim zakonom o demonstracijama, koji izričito isključuje najave, zabranu ili ograničenje skupova za Prvi maj i 17. novembar. Demokratska prava i narodne slobode dostignuća su radničkog i populističkog pokreta. Vlada ima ogromnu odgovornost za ovaj razvoj događaja. Sada mora povući neprihvatljivu odluku“, zaključuje se u izjavi.

U odluci šefa helenske policije, koja je izazvala reakcije političkih partija i organizacija, navodi se da „zbog hitnih potreba za rešavanjem ozbiljnog rizika po javno zdravlje i u kontekstu hitnih mera za suzbijanje širenja COVID-19, odlukom šefa državne policije, zabranjena su sva javna okupljanja na otvorenom u celoj zemlji, u kojima učestvuju četiri ili više ljudi, od 06:00 15. novembra do 21:00 18. novembra 2020.

Za one koji prekrše ovu odluku predviđene su sledeće sankcije:

Administrativna kazna od 5.000 evra za pravna lica i 3.000 evra za fizička lica koja organizuju javna okupljanja na otvorenom i administrativna kazna od 300 evra za osobe koje prekrše zabranu učešćem na javnim okupljanjima na otvorenom“.

U poruci povodom godišnjice komemoracije ustanka na atinskoj Politehnici, premijer Kyriakos Mitsotakis, u krajnjem naporu da ublaži tenzije nakon međupartijske polemike, pozvao je sve stranke na uzdržanost. Pored toga, pozvao je političke lidere na zajedničku inicijativu komemoracije na Politehnici, koju je predsednik Republike vodio u jednostavnoj poseti i polaganjem venca, dodajući „sa velikom odgovornošću za dobro Grka i države”.

17. novembra Grčka slavi ustanak na Politehnici, masovnu i dinamičnu manifestaciju popularne opozicije režimu Hunte koja se dogodila u novembru 1973./ ibna