Grčka: Ključni aspekti razvoja ekonomske politike predstavljeni vladinom Savetu za ekonomsku politiku

Grčka: Ključni aspekti razvoja ekonomske politike predstavljeni vladinom Savetu za ekonomsku politiku

Savet za ekonomsku politiku grčke Vlade sastao se u utorak pod predsedavanjem premijera Kyriakosa Mitsotakisa.

Tokom sastanka, ključne tačke nove razvojne strategije grčke ekonomije predstavili su nobelovac ekonomista Christoforos Pissarides, koji obavlja funkciju šefa Odbora za strategiju razvoja, generalni direktor IOBE-a, profesor ekonomije Nikos Vettas i profesor londonske škole ekonomije Dimitris Vagianos.

Cilj Komisije je da grčkoj Vladi dadne preporuke o strateškim pravcima po kojima bi grčka ekonomija trebalo da se kreće u srednjeročnom periodu kako bi država bila uporediva sa najuspešnijim malim ekonomijama Evropske unije, poput Holandije, Austrije i Danske.

Tokom sastanka predstavljeni su problemi i strukturalne slabosti grčke ekonomije, analizirano je međunarodno okruženje u kojem se ona kreće i pomenuta područja sa visokim potencijalom rasta, kao što su:

– Energija i prirodno okruženje

– Turizam i poljoprivredno-prehrambeni sektor

– Proizvodnja, transport i logistika

– Digitalna transformacija preduzeća i države – inovacija

– Obrazovanje i kultura

Planom, koji je u procesu izrade, biće predložene konkretne politike za razvoj navedenih sektora i biće spreman u septembru.

Na sastanku Saveta za ekonomsku politiku, HRADF je Ministarstvu finansija odobrio i prenos zemljišta u Peraia Solun, kako bi se stvorila Inovativna zona u Solunu (ThessINTEC). Već 70 kompanija i 17 istraživačkih timova izrazilo je želju da se etablira u tehnološkom parku./ibna