Grčka: Komesar Johansson sastala se sa Mitsotakisom i Dendiasom

Grčka: Komesar Johansson sastala se sa Mitsotakisom i Dendiasom

Evropska komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johansson završila je posetu Grčkoj sastankom sa grčkim premijerom Kyriakosom Mitsotakisom i ministrom spoljnih poslova Nikosom Dendiasom.

Tokom  sastanka, prema informacijama grčke Vlade, Kyriakos Mitsotakis i Ilva Johansson su, između ostalog, razgovarali o predlogu Komisije za novi Pakt o migraciji i azilu. Predlog se odnosi na rešavanje pitanja imigracije-izbeglica, s tim što zemlje koje ih prve prihvate snose nesrazmjernu količinu tereta.

Dve strane su se složile da su potrebna značajna poboljšanja na osnovu solidarnosti, tako da se puna odgovornost za upravljanje migracionim pitanjem ne prebacuje isključivo na države članice koje prve prihvataju ove ljude.

Naglašena je i potreba za potpunom primenom Zajedničke deklaracije EU-Turska od 18. marta 2016. godine za efikasno upravljanje problemom. Na kraju, razgovarano je o događajima u vezi sa prijemom izbeglica i imigranata u Grčkoj.

Ubrzo nakon ovog sastanka, grčki ministar spoljnih poslova Nikos Dendias primio je evropsku komesarku za unutrašnje poslove Ilvu Johansson.

Sastanku je prisustvovao i ministar za migracije i azil Notis Mitarakis, kao i zamenik ministra spoljnih poslova Miltiadis Varvitsiotis.

Prema diplomatskim izvorima, tokom sastanka diskkutovano je o spoljnoj dimenziji migrantsko-izbegličkog pitanja, kao i primena deklaracije EU-Turska. Konačno, posebno su pomenute severnoafričke zemlje.

Što se tiče spoljne dimenzije migraciono-izbegličkog pitanja, grčka strana je naglasila potrebu da Evropska unija promoviše sporazume o readmisiji sa trećim zemljama, kao i važnost uključivanja posebne klauzule za saradnju u oblasti migracija u EU i sporazuma o pridruživanju sa trećim zemljama. U tom kontekstu poziva se na pozitivan pristup sa zemljama koje sarađuju sa EU, odnosno sankcije za one koji to ne čine („više za više, manje za manje“).

Posebno je naglašena činjenica da Turska više ne prihvata povratak izbeglica i migranata iz Grčke, kako se zahteva odredbama Zajedničke deklaracije EU-Turska iz 2016. godine, kao i da migracija predstavlja još jedno sredstvo spoljne politike. Istaknuto je da bi sprovođenje zajedničke deklaracije trebalo da obuhvati i Evros.

U isto vreme, naglašeno je da Grčka zadržava vrlo konstruktivan stav, kao jedna od retkih zemalja koja je i dalje otvorena za evropsku perspektivu Turske, sa poznatim uslovljavanjem, naravno, kao i liberalizacijom viza.

Grčka strana je takođe podsetila da ta zemlja do sada nije izrazila protivljenje odlukama o finansiranju potreba sirijskih izbeglica u Turskoj, ali je takođe podvukla da bi ubuduće sredstva trebalo da se daju i sirijskim izbeglicama u Jordanu i Libanu.

Na kraju, grčka strana je istakla ključnu ulogu koju Egipat igra u zaustavljanju migracionih talasa, i to je nešto što bi Evropska unija trebalo da uzme u obzir u kontekstu svojih odnosa sa ovom zemljom.

Takođe je posebno pomenuta Libija, za koju je naglašeno da povlačenje turskih snaga iz zemlje neće samo poboljšati bezbednosnu situaciju, već će sadržati i sposobnost Turske da kontroliše još jedan put za migraciju ka Evropi. / ibna