Grčka: Konfuzija zbog saopštenja o smanjenju mera zabrane

Grčka: Konfuzija zbog saopštenja o smanjenju mera zabrane

Sve odluke o ukidanju mera zabrane donesenih za borbu protiv širenja koronavirusa biće objavljene pre 27. aprila, kada ističu postojeća ograničenja, izjavio je u sredu portparol vlade Stelios Petsas.

Petsas je dodao da vladini službenici već rade na mapi puta za postepeno i kontrolisano ublažavanje mera zabrane kretanja. “To će biti složeniji proces u poređenju sa zatvaranjem jer će neki ljudi morati da ostanu u kući nedelju dana duže od drugih,” rekao je.

Samo nekoliko sati nakon izjave portparola novinarima, šef zdravstvene službe koji vodi grupu eksperata zaduženih za borbu protiv koronavirusa u Grčkoj, profesor Sotiris Tsiodras, rekao je da nije vreme da se razgovara o tome kada će Grčka izaći iz mera zabrane, ili koje će mere biti prvo podignute i za koga.

Tokom redovnog brifinga, profesor Tsiodras i zamenik ministra civilne zaštite Nikos Hardalias nisu potvrdili da će ukidanje mera biti objavljeno 27. aprila ili pre tog datuma.

Profesor je istakao da i druge zemlje koje su se odlučile na olakšanje mera i otvaranja preduzeća preduzimaju „veoma male korake“ sa strogim pravilima. Takođe je upozorio da će, ako se odluke donesu naglo, ograničenja morati da se vrate, a to je nešto što vlasti žele da izbegnu.

Grčke vlasti su spremne da spreče masovni egzodus tokom Vaskrsa i pozivaju javnost da na vaskršnju nedelju ne posećuje prijatelje ili rođake, ili putuju u selo. Premijer Kyriacos Mitsotakis upozorio u televizijskoj poruci naciji početkom ove sedmice da se tog zadovoljstva ove godine treba odreći.

Međutim, lokalni izveštaji nagoveštavaju da je vlada pod sve većim pritiskom da ublaži ograničenja putovanja, jer stopa infekcije u Grčkoj ostaje niska. Međutim, privreda je snažno pogođena što će, kako se očekuje prema projekcijama MMF-a, rezultirati padom BDP-a od 10 posto u ovoj godini.

U sredu je Evropska komisija dala preporuke državama članicama EU za koordiniranu strategiju izlaska iz mera suzbijanja COVID-19, ali bez određenog rasporeda. Neke evropske zemlje počele su postepeno i delimično ukidati neka ograničenja u poslovanju, dok su Španija, Italija i Austrija dozvolile da se neki radnici vrate na posao, a deo preduzeća će biti otvoren ove nedelje./ibna