Grčka: Konsenzus oko pitanja predsednika, sukob oko Izbornog zakona

Grčka: Konsenzus oko pitanja predsednika, sukob oko Izbornog zakona

Reakcije SIRIZE na zaključke Berlinskog samita o Libiji su skromne, ali je još jednom kritikovala grčku Vladu zbog njenog odsustva sa tog važnog sastanka. Odluku o embargu na oružje i nastavak političkog dijaloga glavna opoziciona stranka je ocenila pozitivnim, ali ukazala je da za ispunjenje ovih zaključaka predstoji dug put.

U međuvremenu, stranka je pozvala K. Mitsotakisa da zahteva učešće Grčke u procesu, posebno kada je reč o komitetima koji će biti formirani, a koji će verovatno preuzeti Memorandum Turske i Libije o Ekskluzivnoj ekonomskoj zoni južno od Krita. Neposredno pre posete premijera Davosu i kao odgovor na poslednje provokacije Ankare kroz Erdoganove i Čavušogluove izjave, očekuje se da će SIRIZA tražiti od Mitsotakisa da sazove Savet političkih lidera pod novim predsednikom Helenske Republike kako bi se formirala jedinstvena nacionalna strategija.

U međuvremenu, u grčkom Parlamentu se očekuje da će narednih dana biti dosta zategnutih situacija. Razlog je to što će se u sredu glasati za izbor predsednika Republike, pri čemu će sudija Vrhovnog suda Ekaterini Sakellaropoulou dobiti ogromnu većinu od 266 glasova što će biti širok, ali i prilično neuobičajen, slučaj konsenzusa koji se oblikuje među političkim strankama – osim za KKE i krajnje desno Grčko rešenje.

U petak će se, međutim, stvari vratiti na … normalno, jer se očekuje da Vlada usvoji novi izborni zakon, kojim je predviđeno ukidanje sistema proporcionalne zastupljenosti – inicijativa centralne vlade administracije Tsipras – zamenjujući ga sistemom koji vraća bonus sedišta za pobedničku partiju. Prvo će SIRIZA, a potom Alexis Tsipras i gotovo čitavo telo glavne opozicije iza njih, žestoko kritikovati Vladu u Parlamentu. Najverovatniji scenario je da će novi Izborni zakon biti usvojen zahvaljujući glasovima Nove demokratije i Grčkog rešenja. / ibna