Grčka: Lavrov nije protiv proširenja teritorijalnih voda za 12 nautičkih milja ali u obzir uzeti zdrav razum i geografske posebnosti

Grčka: Lavrov nije protiv proširenja teritorijalnih voda za 12 nautičkih milja ali u obzir uzeti zdrav razum i geografske posebnosti

Ruski ministar spoljnih poslova poziva na direktan dijalog sa Turskom

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov tokom posete Grčkoj u ponedeljak održao je niz kontakata, te se sastao grčkim premijerom Kiriakosom Mitsotakisom, liderom opozicije Alekisom Ciprasom i svojim kolegom Nikosom Dendiasom.

„Rusija ne može da zauzme bilo kakav drugačiji stav osim onog koji diktira pomorsko pravo“, rekao je on, dodajući da je bilo koja članica sporazuma mogla da registruje svoje teritorijalne vode do 12 nautičkih milja, poštujući zdrav razum i geografske posebnosti.

Nikos Dendias objasnio je Sergeju Lavrovu eskalaciju turskog provokativnog ponašanja u istočnom Mediteranu, jer je „Turska juče po ko zna koji put potvrdila svoju volju za provođenjem ilegalnih seizmičkih istraživanja u oblastima unutar grčkog kontinentalnog pojasa“. Grčki ministar je takođe jasno stavio do znanja da je Grčka spremna za sve nepredviđene slučajeve i da nema drugog izbora nego da u potpunosti brani svoj suverenitet i suverena prava.

Ruski ministar spoljnih poslova naglasio je da razlike i probleme treba rešavati „samo pregovorima uz uvažavanje i poštovanje interesa svih“ i „na osnovu međunarodnog prava“. U stvari, podvukao je da je pomorsko pravo ključno za normalizovanje situacije.

„Svi problemi koji se pojave između zemalja moraju se rešavati dijalogom. Bez obzira koliko je teška situacija između Grčke i Turske, mi ćemo uvek ostati za to da se o tim problemima razgovara i da se rešavaju direktnim dijalogom“, rekao je Lavrov.

Što se tiče regionalnih kretanja, Nikos Dendias je istakao da je svim temama o kojima se razgovaralo, „zajednički imenitelj bila destabilizujuća uloga Turske i njene neoosmanske ekspanzionističke tendencije“.

Grčki ministar spoljnih poslova čak je pokrenuo pitanje izvoza vojne opreme u Tursku i činjenicu da ta oprema destabilizuje sve zemlje u regionu, izražavajući pritom zabrinutost zbog uloge Turske u Siriji.

Takođe su prodiskutovani najnoviji događaji u Libiji i Nagorno-Karabahu, te se razgovaralo i o kiparskom pitanju, rešavanju na osnovu rezolucija Saveta bezbednosti UN, pri čemu je gospodin Dendias naglasio da „Rusija ima ključnu ulogu kao stalna članica Saveta bezbednosti; snažno i stabilno podržava relevantne napore koji se započinju, nešto što Grčka posebno ceni “.

U vezi sa grčko-ruskim odnosima, gospodin Dendias je naglasio da su dve države i njihovi narodi povezani dugoročnim, snažnim prijateljstvom ukorenjenim u istoriji, kulturi, religiji, uzajamnom poštovanju i međusobnom razumevanju, ističući da će Grčka zadržati kanale komunikacije sa Rusijom stalno otvorenim.

Primetio je da Grčka, država članica EU i NATO-a, nastoji i radi na održavanju i jačanju kanala komunikacije između ovih organizacija i Rusije, putem institucionalizovanih struktura.

Istakao je da je u pogledu grčko-ruskih ekonomskih odnosa poseban akcenat stavljen na energetiku, ekonomski i kulturni sektor i posebno na energetska pitanja, pri čemu se Grčka raduje nastavku obostrano korisne saradnje i njenom širenju u oblastima kao što su obnovljivi izvori energije.

Sa svoje strane, ruski ministar spoljnih poslova opisao je Grčku kao „jednog od najvažnijih ruskih partnera sa dugogodišnjim istorijskim prijateljskim vezama“. Podsetio je da je na početku pandemije postojala uzajamna pomoć između zemalja, posebno u pogledu repatrijacije građana.

Istakao je da na bilateralnom nivou postoji obostrani interes da se što pre prevaziđe smanjenje bilateralne trgovine, dok će čim uslovi budu dozvolili biti održan zajednički međuministarski komitet za ekonomsku, industrijsku, naučnu i tehnološku saradnju .

Sergej Lavrov izrazio je zahvalnost Grčkoj kao predsedavajućoj Komitetu ministara Saveta Evrope, dok će vrlo važni dokumenti, uključujući Atinsku deklaraciju i važne inicijative za obrazovanje i kulturu, biti potpisani početkom novembra.

Ruski ministar imao je sastanke i sa grčkim premijerom Kyriakosom Mitsotakisom, kao i sa liderom opozicije i šefom SIRIZA-Naprednog saveza, Aleksisom Ciprasom.

Prema izjavi koju je izdao kabinet premijera, tokom sastanka razgovarano je o agresiji Turske i bilateralnim odnosima.

Tokom sastanka lidera SIRIZA-Naprednog saveza Aleksisa Ciprasa i Sergeja Lavrova analizirano je jačanje grčko-ruskih odnosa tokom godina upravljanja SIRIZOM i njihove buduće perspektive.

Tokom sastanka, dvojica sagovornika razgovarali su i o razvoju događaja u širem regionu, sa naglaskom na istočnom Mediteranu.

Aleksis Cipras naglasio je važnost okončanja turske agresije radi unapređenja priprema i nastavka pregovora za pravično i trajno rešenje kiparskog pitanja, na osnovu rezolucija UN-a povlačenjem okupatorskih snaga i ukidanjem garantora.

Na kraju, gospodin Cipras zahvalio je Rusiji na stabilnim pozicijama u pitanju Kipra. / ibna