Grčka: Lideri EU posetili grčko-tursku granicu

Grčka: Lideri EU posetili grčko-tursku granicu

Predsednik Evropskog saveta Charles Michel, predsednica Evropske komisije Ursula Von der Leyen, predsednik Evropskog parlamenta David Sassoli, premijer Hrvatske Andrej Plenković te potpredsednik hrvatske Vlade i ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović sastali su se sa grčkim premijerom Kyriakosom Mitsotakisem na aerodoromu „Demokritos” kod Alexandroupolisa.

Tokom kraćeg razgovora sa šefovima evropskih institucija na aerodromu, Kyriakos Mitsotakis ih je upoznao sa situacijom na granicama Grčke, koje su ujedno i jugoistočne granice Evrope.

Premijer i evropski zvaničnici tada su se ukrcali u helikopter i preletjeli iznad kopnene granice s Turskom. Zatim su posetili Outpost 1 u Orestiadi gdje je prethodnih dana bio veliki pritisak izbeglica u regiji Kastania. I na kraju, šef Generalštaba Konstantin Floros upoznao je ldere EU sa situacijom u regionu i akcijama Grčke.

Grčkog premijera su pratili ministar nacionalne obrane Nikos Panagiotopoulos, ministar zaštite građana Michalis Chrysochoidis i portparol Vlade Stelios Petsas.

Ranije je grčki premijer otputovao u Alexandroupolis, gde je na vojnom punktu na mostu Kipoi razgovarao s oružanim snagama, policijom i vatrogasnim osobljem.

“Niko neće ilegalno ući u zemlju”, rekao je Kyriakos Mitsotakis, dok je u razgovoru sa zvaničnicima naglasio: “Pošaljite poruku odavde, iz Evrosa. Grčku nikako neće ucenjivati ​​oni koji žele potlačene ljude staviti u službu svojih vlastitih ciljeva. Ono što se radi je vrlo važno; sretan sam kada vidim da je moral bukvalno vrlo visok. Mi u vas imamo potpuno poverenje i sigurni smo da ćete učiniti upravo ono što trebate. Ništa manje. Ovo nas ispunjava najvećom pouzdanošću kako bi svi mogli raditi svoj posao. Čestitam još jednom“, zaključio je grčki premijer./ ibna

Foto: D. Papamitsos / PM-PR