Grčka: Lideri Zlatne zore odlaze u zatvor

Grčka: Lideri Zlatne zore odlaze u zatvor

Posle pet i po godina, nešto posle jedan sat po podne na tročlanom krivičnom Veću apelacionog suda, objavljena je odluka suda za 51 osuđenika na zloglasnom suđenju Zlatna zora.

Predsednica suda Maria Lepenioti saopštila je da je samo 12 od 51 osuđenog lica uslovno osuđeno, što je u potpunoj suprotnosti sa predlogom tužioca da se svim optuženima izreku uslovne kazne.

Presudom je izrečeno da će svi članovi rukovodstva Zlatne zore i bivši poslanici Nikos Michaloliakos, generalni sekretar Zlatne zore, Ilias Kasidiaris, George Germenis, ilias Panagiotaros, Ioannis Lagos, Christos Pappas i Artemis Matthaiopoulos biti poslati u zatvor.

Podseća se da je liderima organizacije izrečeno: 13 godina i 6 meseci za Mihaloliakosa, 13 godina i 8 meseci za Lagosa, 13 godina i 6 meseci za Kasidiarisa, 13 godina i 6 meseci za Germenisa, 13 godina i 3 meseca za Pappasa, 13 godina za Panagiotarosa i 10 godina za Matthaiopoulosa.

Dvanaest optuženih kojima su izrečene uslovne kazne su bivši poslanici: Hrizovalantis Aleksopulos, Stathis Boukouras, Michalis Arvanitis, Dimitris Koukoutsis i Eleni Zaroulia, koji će ostati slobodni pod uslovima da ne napuste zemlju i plate kauciju od 20.000 evra.

Odluka je usledila dve nedelje nakon odluke suda da osudi zločinačku organizaciju, nakon čega su usledili govori tužioca Adamantije Oikonomou, koja je predložila da se kazne obustave svim optuženima, osim Giorgosu Roupakiasu, ubici Pavlosa Fissasa, koji je je osuđen na doživotni zatvor.

Do sada su četvorica optuženih predata policiji zbog odvođenja u zatvor, uključujući dva bivša poslanika Iliasa Kasidiarisa i George Germenisa. / ibna