Grčka: Mere nokautirale grčki izvoz

Grčka: Mere nokautirale grčki izvoz

Izgleda da je grčki izvoz poslednja žrtva mera protiv koronavirusa, pošto je prošlog proleća jedna od 11 izvoznih kompanija u zemlji bila smeštena u… karantin. U stvari, službeni podaci koje je objavila Helenska statistička uprava pokazuju da je ukupna vrednost izvoza u petomesečnom periodu januar-maj oštro pala i to dvocifrenim procentom, tačnije za 13,5%, sa 14,09 milijardi  na 12,16 milijardi evra. Konkretno, ukupna vrednost izvoza preduzeća izvoznica u kvartalu mart-maj iznosila je 6,284 milijarde evra. Pored toga, projekcije eksperimentalne statistike daju prognozu očekivanja grčkih izvoznih kompanija koja se, u odnosu na procentualnu promenu izvoza robe za tekuću godinu, procenjuje na „9% u prvoj proceni“ i „2% u drugoj proceni”.

Preduzeća

Što se tiče izvoznih firmi koje su obustavile poslovanje (ovaj efekat se ispituje i u pogledu broja izvoznih kompanija i u smislu vrednosti izvoza), čini se da je broj izvoznih kompanija klasifikovane u NACE koje su obustavile poslovanje po državnom nalogu zbog Covid-19 činio 9,1% svih izvoznih kompanija registrovanih u 2019. godini.

Istovremeno, preduzeća ovih grana privredne aktivnosti predstavljaju 7,6% ukupnih preduzeća koja su izvozila robu tokom kvartala između marta i maja 2019. godine, a 6,4% za 2020.

Vrednost izvoza robe kompanija klasifikovanih u NACE koja su zatvorena po državnom nalogu zbog Covid-19 predstavlja 2,7% ukupne vrednosti izvoza robe u 2019. godini.

Vrednost

Istovremeno, vrednost izvoza robe preduzeća iz ovih sektora privredne aktivnosti čini 2,3% i 2,1% ukupne vrednosti izvoza robe u periodu mart-maj prošle godine, odnosno ukupno ove godine.

Kada je reč o međunarodnoj trgovini robom, ukupna vrednost izvoza u pet meseci pala je na 12.165,8 miliona evra u poređenju sa 14.058,6 miliona evra u istom periodu prošle godine, što predstavlja pad od 13,5%.

Najveće smanjenje vrednosti izvoza u pet meseci u odnosu na isti period 2019. godine predstavljeno je u grupi „Fosilna goriva, maziva i slično“ za 39,8%, dok je najveći porast u grupi „Ulja i masti životinjskog ili biljnog porekla“, za 43,1%. / ibna