Grčka: Merkel i Mitsotakis razgovarali u Berlinu

Grčka: Merkel i Mitsotakis razgovarali u Berlinu

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis sastao se sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Berlinu, u “odličnoj atmosferi”, navode izvori iz grčke vlade.

Grčki premijer je upoznao Angelu Merkel sa najnovijim dešavanjima organizovanog i masovnog pokušaja ilegalnog ulaska ljudi sa turske na evropsku teritoriju, koji traje od 28. februara.

Mitsotakis je, prema Vladinim izvorima, naglasio direktnu i indirektnu umešanost turskih vlasti u organizovanje i nastavak ovog masovnog pokušaja kršenja evropskih granica, kao i pogoršanje situacije, takođe organizovanom, kampanjom lažnih vesti u medijima.

Tipičan primer za to, podvukao je grčki premijer, jesu slike turskog vojnog vozila finansiranog sredstvima Evropske unije koje pokušavaju srušiti ogradu na granici u regionu Evros, koje kruže društvenim mrežama.

Sa svoje strane, nemačka kancelarka napomenula je da se Zajednička deklaracija EU-Turska iz marta 2016. ne odnosi samo na novac koji Turska dobija od Evrope, već i na njihovo poštovanje obaveza. Ona je takođe naglasila da se pitanje izbeglica i migracija tiče samog postojanja Evropske unije.

Dvoje lidera, prema istim izvorima, složili su se da vreme od sada i Evropskog samita 26. marta treba iskoristiti na konstruktivan način, počevši od deeskalacije provokativnih akcija Turske.

Razgovarano je i o potrebi za unapređenjem sporazuma između Evropske unije i Turske. Kao, na primer, formiranje zajedničkih patrola obalne straže sa Frontexom, ne samo u grčkim, već i u turskim teritorijalnim vodama, radi kontrole protoka, kao i povratak u Tursku, ne samo sa egejskih ostrva, već i iz unutrašnjosti.

Takođe se diskutovalo o pitanju upravljanjem krizom izazvanom koronavirusom na javno zdravlje i na ekonomiju. Premijer je primetio da će 2020. godine koronavirusne bolesti uticati na ekonomsku aktivnost i na evropskom i na svetskom nivou, i dodao da je odgovornost lidera da preduzmu sve neophodne mere zaštite stanovništva i posebno ranjivih grupa. Budući da epidemija i ove mere izazivaju finansijske troškove, potrebno je usklađeno delovanje i preduzimanje fiskalnih mera koje ne bi se trebali uzimati u obzir u ciljevima primarnih budžetskih viškova država članica. Kancelarka je naglasila da realizacija ovih troškova treba da bude jedinstvena na nivou EU.

Dvoje lidera razgovarali su o novom višegodišnjem finansijskom okviru, a grčki premijer je primetio potrebu za izdvajanjem dovoljno budžetskih resursa Zajednice za finansiranje i tradicionalnu politike kohezije i zajedničke poljoprivredne politike, kao i nove izazove u vezi klimatskih promena i izbegličko-migracijskog problema.

Što se tiče rada Grčko-nemačkog ekonomskog foruma, dvoje lidera su se osvrnuli na jačanje ekonomske i komercijalne saradnje njihovih zemalja, ali i na širenje u nove, dinamične sektore, poput zelene energije, obnovljivih izvora energije (RES), farmaceutskih proizvoda tehnologija i ruralne ekonomije. Kyriakos Mitsotakis predstavio je Vladin plan za prelazak Grčke na čistu energiju, čiji je cilj privlačenje investitora, kao i stvaranje hiljada radnih mesta usmerenih na produktivni prosperitet i lokalni prosperitet na regionalnom nivou./ibna