Grčka: Migrantska kriza dovela do štrajkova

Grčka: Migrantska kriza dovela do štrajkova

Trgovine i javne službe ostale su danas zatvorene na ostrvima Severnog i Istočnog Egeja, dok su u popodnevnim časovima organizovana masovna okupljanja u najvećim gradovima na ostrvima. Rasističke poruke su se čule čak i od zvaničnika, dok su organizacije i sindikati istakli da se građani demokratski suprotstavljaju zatvorenim izbegličkim centrima, kao i ksenofobičnim klevetama.

Region, institucije i predstavnici sindikata u Lesvosu, Hiosu i Samosu najavili su dvodnevnu mobilizaciju u vezi sa izbegličkim pitanjem, a glavni zahtev je smanjenje pritiska migrantskekrize na njihovim ostrvima. Zaista, učešće građana i drugih aktera bilo  je veliko. U četvrtak će gradonačelnici Severnog Egeja i regionalni guverner otputovati u Atinu da podnesu rezoluciju stanovnika ovih ostrva premijeru Kyriakosu Mitsotakisu, a zatim će organizovati protest ispred Parlamenta sa zahtevom za sastanak sa čelnicima glavnih opozicionih stranaka. Vredno je napomenuti da regionalni guverner i većina gradonačelnika pripadaju novoj demokratiji.

Vlada se suočila sa svojim predizbornim deklaracijama koje se neprestano otapaju, u kojima je sistematski tvrdila da je politika SIRIZE izazivala migracione tokove i poplavu migranata na ostrva, dok je obećavala trenutnu pomoć i ograničenja protoka sa boljim čuvanjem granice. Umesto toga, protok se od tada povećao, uzrokujući gušenje u postojećim ostrvskim strukturama.

Značajno je da je u Prihvatno-identifikacionom centru Lesvos u Moriji početkom leta bilo oko pet hiljada, dok ih je sada više od petnaest hiljada ljudi. U međuvremenu, slučajevi loše komunikacije na državnom nivou potaknuli su reakcije, pošto je posle šest meseci i ukidanja Ministarstva za migracionu politiku, uz stalno prebacivanje odgovornosti na različita lica, Kyriakos Mitsotakis pokrenuo ponovno uspostavljanje Ministarstva, a planovi za smanjenje pritiska ostaju na papiru. Pored toga, snažni protesti potaknuli su najavu o stvaranju zatvorenih centara na ostrvima, zbog čega su evropski zvaničnici takođe izrazili zabrinutost.

Ministar za imigraciju: Negodovanje je razumljivo

Ministar za imigraciju i azil, Notis Mitarakis, opisao je negodovanje građana kao „opravdano“, ističući da „oni preuzimaju nesrazmerni teret; neophodna je solidarnost na evropskom i nacionalnom nivou“. Glavni cilj Ministarstva ponovo je bio smanjen dotok, što bi se postiglo „pojačanim graničnim patrolama, ubrzavanjem procedura za azil, povećanim povratkom i zatvorenim pre-prolaznim centrima“, ubrzavanjem povratka i prevozom u unutrašnjost onih koji dobiju azil ili pripadaju ugroženom stanovništvu“.

SIRIZA: Nova demokratija se bavi problemom izbeglica ksenofobijom i rasizmom

„Nova demokratija je, delujući kao glavna opoziciona stranka, odlučila da u vatru naspe više goriva iskorištavanjem stanovnika; lažući, dajući obećanja i okrivljujući SIRIZU ”, kažu u zajedničkoj izjavi zajednička udruženja opozicije na Severnom i Srednjem Egeju . Kako ističu, administracija SIRIZA bavila se pitanjem migracija i izbeglica na osnovu zakona i solidarnosti grčkog naroda; naprotiv, u Novoj demokratiji se pitanjem „bave ksenofobijom i rasizmom“.

U stvari, SIRIZA osuđuje vladu Nove demokratije da insistira na stvaranju ogromnih zatvorenih centara na ostrvima, „sa opštim zatvaranjem čak i ranjivih kategorija“, „što direktno dovodi do kršenja evropskog i međunarodnog prava i vodi do eksplozivnih situacija koji ne daju rezultata“. Stranka naglašava da je nepoštivanje odbacivanja od strane lokalnih zajednica “provokativno i opipljiv je primer načina na koji Nova demokratija shvata i kakvo poštovanje pokazuje prema lokalnim zajednicama”. / ibna