Grčka: Ministar Dendias putuje u Rumuniju i Moldaviju

Grčka: Ministar Dendias putuje u Rumuniju i Moldaviju

Grčki ministar spoljnih poslova Nikos Dendias u pratnji zamenika ministra spoljnih poslova Costasa Frangogiannisa otputovaće sutra u službenu posetu Rumuniji i Moldaviji.

U Bukureštu će se grčki ministar spoljnih poslova sastati sa svojim rumunskim kolegom Bogdanom Aurescuom, a nakon sastanka se očekuju izjave za novinare.

Nakon toga, grčki ministar inostranih poslova učestvovaće na plenarnoj sednici „Godišnjeg sastanka ambasadora rumunskog Ministarstva spoljnih poslova“, i biće govornik na panelu na temu „Savremeni bezbednosni izazovi“, zajedno sa svojim rumunskim kolegom i generalnim sekretarom OEBS-a Helgom Schmid.

Ministar spoljnih poslova Grčke učestvovaće i na telekonferenciji odbora za spoljne poslove i odbranu južnih parlamenata EU, na temu „Razvoj događaja u istočnom Mediteranu i Libiji“.

Nakon toga, ministar spoljnih poslova sastaće se sa predsednikom Grčko-rumunske bilateralne komore, sa grčkim privrednicima koji posluju u Konstanci, kao i sa članom Predstavničkog doma i predsednikom Helensko-rumunske unije Dragosom Zisopolom (Z) .

Tokom posete Rumuniji, ministra Dendiasa primiće predsednik Rumunije, Klaus Verner Iohannis. Očekuje se da će bilateralni odnosi, situacija na Mediteranu i Crnom moru, kao i evropska perspektiva Zapadnog Balkana biti u centru razgovora.

Odmah nakon sastanka sa predsednikom Rumunije, grčki ministar spoljnih poslova otputovaće u Moldaviju, gde će se sastati sa potpredsednikom Vlade i ministrom spoljnih poslova i evropskih integracija, Nikuom Popeskuom, nakon čega će uslediti prošireni razgovori dve delegacije.

Na kraju proširenih razgovora, biće održano i svečano potpisivanje „Bilateralnog sporazuma o socijalnoj sigurnosti“ u Ministarstvu spoljnih poslova, gde se očekuju izjave za novinare.

Sledi sastanak sa premijerkom Moldavije Natalijom Gavrilita.

Ministar spoljnih poslova će svoju posetu Moldaviji završiti nakon što ga primi predsednica Moldavije Maia Sandu. Očekuje se da će razgovori biti fokusirani na jačanje bilateralnih veza i jačanje odnosa EU i Moldavije./ Ibna