Grčka: MInistar zdravlja kaže da bi koronavirus mogao postati endmičan

Grčka: MInistar zdravlja kaže da bi koronavirus mogao postati endmičan

Grčko Ministarstvo zdravlja potvrdilo je u četvrtak 10 novih slučajeva koronavirusa, čime je ukupan broj osoba zaraženih virusom u zemlji povećan na 2.770.

Ministarstvo je potvrdilo i smrt još jednog oboljelog od koronavirusa, čime je ukupan broj smrtnih slučajeva porastao na 156. Ogromna većina umrlih ljudi bila je suočena sa osnovnim zdravstvenim problemima i / ili bila starija od 70 godina.

Do danas je iz jedinica intenzivne nege ukupno otpušteno 90 osoba, dok su 24 pacijenta ostala na intubaciji. Ministarstvo je takođe saopštiloda ukupan broj provedenih testova na koronavirus prelazi 116.233, dok se manje od 0,5% grčke populacije razbolilo od koronavirusa.

Govoreći u četvrtak na redovnom brifingu za štampu, portparol Ministarstva zdravlja Sotiris Tsiodras – koji vodi grupu eksperata zaduženih za borbu protiv koronavirusa – rekao je da će koronavirus “i dalje biti među nama dugo vremena”, dodajući da javnost mora biti svesna da “nismo gotovi, virus nije poražen“.

Stručnjak za zarazne bolesti naglasio je stalni značaj praktikovanja socijalne distance i higijene ruku, upozoravajući da je, iako je stopa infekcije u Grčkoj niska, niska i stopa imuniteta.

Dalje je rekao da su napori za pronalaženje vakcine u toku, ali i dalje su teški i zavise od niza faktora. Koronavirus bi mogao dugoročno postati endemičan, objasnio je profesor.

“Virus će nastaviti da kruži među nama, možda čak i nakon što bude otkrivena vakcina”, rekao je Tsiodras. Dodao je da zdravstvene vlasti planiraju široko testiranje na antitela kako bi se dobila bolja slika procenta populacije koja je zaražena novim koronavirusom i izgradila imunitet.

Sa svoje strane, zamenik ministra civilne zaštite potvrdio je da će 515 organizovanih plaža širom zemlje početi da radi od subote, u skladu sa posebnim pravilima i bezbednosnim merama predostrožnosti. Kompanije koje održavaju ove plaže i posetioci koji ne budu poštovali pravila biće novčano kažnjeni i biće im ukinute dozvole./ibna