Grčka: Ministar zdravlja poziva na mir dok broj žrtava koronavirusa u Italiji raste – Grčka će biti zaštićena

Grčka: Ministar zdravlja poziva na mir dok broj žrtava koronavirusa u Italiji raste – Grčka će biti zaštićena

Ministar zdravlja Grčke Vassilis Kikilias pozvao je sve građane da ostanu mirni uveravajući da su preduzete sve potrebne mere za rešavanje epidemije koronavirusa u zemlji. Instrukcije za mere predostrožnosti se očekuju danas popodne. Napominje se da do danas nije potvrđen nijedan slučaj.

Vlasti su u stanju pripravnosti nakon naglog porasta slučajeva na severu susedne Italije, jer je to povećalo mogućnost za pojavu koronavirusa. Premijer je i dalje u stalnoj komunikaciji sa ministrima zdravlja, obrazovanja i civilne zaštite.

Nakon sastanka koji je premijer održao u palati Maximos, ministar zdravlja naglasio je da je zemlja pod štitom, jer ima 13 referentnih bolnica. „Virus podseća na grip i tako će se lečiti. Zemlja je zaštićena“, naglasio je ponavljajući potrebu za ozbiljnim, pravilnim i institucionalnim informacijama za građane. Takođe je naveo da prema procenama širenja zaraznih bolesti, s obzirom na geografski faktor, verovatnoća pojave epidemije u Grčkoj raste.

Istovremeno, Ministarstvo prosvete odlučilo je da od danas, 24. februara, obustavi sva planirane ekskurzije, kao i sprovođenje programa Erasmus + u Italiji. Međutim, ministar obrazovanja je napomenuo da studenti koji se vraćaju sa ekskurzija u Italiju neće biti pod karantinom jer nisu posetili pogođena područja. Međutim, ako pokažu bilo kakve simptome, provešće se sve potrebne procedre. / ibna