Grčka: Mitsotakis će u Briselu tražiti više fondova za razvoj i solidarnosti u izbegličkim pitanjima

Grčka: Mitsotakis će u Briselu tražiti više fondova za razvoj i solidarnosti u izbegličkim pitanjima

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis stigao je u četvrtak popodne u Brisel kako bi učestvovao u radu vanrednog samita Evropskog saveta o višegodišnjem finansijskom okviru Evropske unije 2021-2027.

Govoreći na vanrednom samitu, grčki premijer je rekao: „Današnji pregovori su presudni za budućnost Evrope. Ovde smo da razgovaramo o veličini evropskog budžeta za narednih šest godina. Jedno je sigurno; ne možemo više sa manje. Zbog toga, ako želimo da postavimo ambiciozne ciljeve, kao što imamo, mi takođe moramo imati odgovarajuće resurse da bismo ih mogli ostvariti “.

Što se tiče Grčke, Mitsotakis je istakao da se on upustio u ovaj pregovarački proces s jasnom nacionalnom linijom: „Želimo da sačuvamo prihode naših poljoprivrednika što je više moguće, ali i da im pomognemo da tranziciju izvrše na način koji više ekološki”.

Dalje je naglasio da Grčka traži više sredstava za razvoj, što je značilo „veći NSRF, tako da možemo dodatno podržati snažni rast kojem smo svedočili u grčkoj ekonomiji, stvarati više i bolje plaćena radna mjesta, posebno u ruralnim oblastima“.

„Zahtevamo resurse koji će nam omogućiti pravičan prelazak na ekonomiju sa niskim emisijama. Takođe zahtevamo solidarnost kroz akcije, a ne samo reči, kada je reč o rešavanju izbegličkog / migracijskog pitanja i čuvanju granice, jer su grčke granice takođe i evropske granice“, nastavio je.

“To će biti komplikovana rasprava”, dodao je grčki premijer. „Moja pozicija je jasna od samog početka. Niko ne može očekivati da ćemo učiniti više sa manje. Potreban nam je veći dotok ako želimo podržati sve ovo zajedno sa tradicionalnim politikama, poput kohezije i zajedničke poljoprivredne politike, a istovremeno smo ambiciozniji u pogledu politika koje se odnose na klimatske promene i upravljanje granicama.

Stoga očekujem složenu i tešku raspravu, ali u nekom trenutku svi se moramo složiti oko nivoa ambicija. Ako želimo biti vrlo ambiciozni, potrebno nam je više resursa “.

Kyriakos Mitsotakis izrazio je uverenje da će to biti teški i dugotrajni pregovori, ali je rekao da je “oprezno optimističan da možemo naći rešenje koje je obostrano prihvatljivo”.

Upitan da li Grčka prima više novca za izbeglice, grčki premijer je odgovorio da „Nažalost, ukupna sredstva koja su  nna raspolaganju za izbeglice i graničnu službu u odnosu na originalne predloge nisu dovoljna. Ovo je greška. To je greška jer ne možemo istovremeno tvrditi da imamo Evropu koja štiti svoje građane, a da nema resurse potrebne za pružanje još veće finansijske podrške zemljama koje su na čelu i za podršku Frontex-u, koji je evropska granična služba. U svakom slučaju, resursi koje će zemlja dobiti za ova pitanja biće povećani u odnosu na prethodni programski period”. / ibna