Grčka: Mitsotakis i Al Nahian rade na učvršćivanju i nadogradnji bilateralnih odnosa

Grčka: Mitsotakis i Al Nahian rade na učvršćivanju i nadogradnji bilateralnih odnosa

Jačanje i nadogradnja bilateralnih odnosa na strateškom nivou potvrđeni  su sastankom premijera Kyriakosa Mitsotakisa i grčke delegacije sa prestolonaslednikom Ujedinjenih Arapskih Emirata šeikom Mohammedom Bin Zajedom Al Nahianom i delegacijom UAE.

Dvojica lidera izrazila su snažnu želju za jačanjem ekonomskih odnosa, u skladu sa političkom i odbrambenom saradnjom dveju zemalja, što je činjenica koja proizlazi iz strateškog izbora za dalje produbljivanje odnosa na političkom i ekonomskom nivou.

Tokom sastanka razgovarano je o detaljnom pregledu rapidnog napretka postignutog poslednjih meseci u bilateralnim odnosima i čitavom spektru bilateralne saradnje, dok se razgovaralo o razvoju događaja u regionu Istočnog Mediterana sa naglaskom na destabilizujuće ponašanje Turske.

Razgovarano je o najvažnijim aspektima strateške saradnje između Grčke i Ujedinjenih Arapskih Emirata, što je potvrđeno Zajedničkom deklaracijom dve vlade, kao i potpisivanjem zajedničke deklaracije o strateškom partnerstvu između Grčke i UAE, koju je potpisao grčki ministar spoljnih poslova Nikos Dendias, te, konačno, bilateralnim sporazumom u oblastima spoljne politike i odbrane.

Potpisivanje sporazuma pokazuje jednakost stavova obe strane suočenih sa zajedničkim izazovima sa kojima se dve zemlje susreću na regionalnom nivou i nadograđuje odnose dve zemlje na strateškom nivou u svim oblastima od zajedničkog interesa.

Sporazum o saradnji u oblastima spoljne politike i odbrane predviđa, između ostalog, uspostavljanje Komiteta na visokom nivou, koji će nadgledati njegovu primenu, kao i jačanje odbrambene saradnje na osnovu sporazuma o vojnoj saradnji iz 2007. godine.

Nadogradnja i produbljivanje odnosa između Grčke i UAE daje novu perspektivu jačanju regionalnih multilateralnih šema saradnje koje se kreću na istoj strateškoj osi, sa ciljem konsolidacije klime stabilnosti i mira u širem regionu, i to u vreme kada Turska serijom ilegalnih radnji ugrožava regionalnu bezbednost.

Grčku stranu predstavljali su ministar za razvoj i investicije Adonis Georgiadis, ministar spoljnih poslova Nikos Dendias, zamenik ministra spoljne diplomatije i ekstroverzije Konstantinos Frangothiannis, direktor diplomatskog kabineta premijera, ambasador Eleni Sourani, i ambasador Grčke u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, ambasador Dionisios Zois./ ibna