Grčka: Mitsotakis i Erdogan razgovarali telefonom u pokušaju da ponovo uspostave kanale komunikacije

Grčka: Mitsotakis i Erdogan razgovarali telefonom u pokušaju da ponovo uspostave kanale komunikacije

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis telefonom je danas razgovarao sa turskim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, prvi put od njihovog sastanka na samitu NATO u Londonu 4. decembra 2019. Taj sastanak je trajao sat i trideset pet minuta, a sva pitanja bila su na stolu, prema izveštajima za štampu.

Od tada, dvojica lidera nisu imali kontakta, uprkos dešavanjima u Evrosu, i usprkos predlogu bugarskog premijerom Bojka Borisova da posreduje na sastanku Mitsotakisa i Erdogana. Taj predlog grčki premijer nije prihvatio, rekao je Borissov.

U današnjem razgovoru dvojica lidera razgovarali su o efektima pandemije koronavirusa i naporima na ublažavanju posledica, kao i o pitanjima koja se odnose na otvaranje granica i obnavljanje turističkih tokova. Kyriakos Mitsotakis i Recep Tayyip Erdogan složili su se da dvosmerni kanali komunikacije ostanu otvoreni.

U posljednje vrijeme, Turska je više puta pozvala grčku stranu da otvori kanale komunikacije kako bi dve administracije ostale u kontaktu.

U vreme porasta tenzija, komunikacija između dva lidera, prema diplomatskim izvorima sa obe strane koje je IBNA kontaktirala, okarakterisana je kao pozitivan korak. / ibna