Grčka: Mitsotakis i Netanijahu razgovarali putem videolinka o turističkoj industriji

Grčka: Mitsotakis i Netanijahu razgovarali putem videolinka o turističkoj industriji

Povodom 30. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa Grčke i Izraela, grčki premijer Kyriakos Mitsotakis održao je video-konferenciju sa izraelskim premijerom Benjaminom Netaniahuom, na kojoj su potvrdili važan strateški odnos dveju zemalja, navode grčki izvori .

Izraelski premijer je pohvalio važnu inicijativu tadašnjeg premijera Konstantinosa Mitsotakisa jer je, kako je rekao, veliki korak unapređenja bilateralnih odnosa učinjen njegovim doprinosom.

Dvojica lidera su takođe naglasila saradnju dveju zemalja u važnim oblastima, ali i širenje međusobnog multilateralnog odnosa u sektorima kao što su turizam, bezbednost i odbrana, inovacije, energetika, trgovina i kultura.

Poseban akcenat stavljen je na turistički sektor, pri čemu je  Mitsotakis naglasio da očekuje porast broja posetilaca iz Izraela, s obzirom na početak turističke sezone u Grčkoj 15. juna.

Benjamin Netanjahu je naglasio da je primetno veliko interesovanje izraelskih građana da provedu odmor u Grčkoj, dok je u vestima čuo kako se ljudi pitaju kada će moći da odu na grčka ostrva i u druge grčke regione.

Dodao je da se, u prvom redu, Izrael trudio da obnovi letove i turističke veze sa zemljama koje su u sličnoj epidemiološkoj situaciji, a Grčka je najočitiji slučaj. Rekao je da njegova Vlada radi u tom pravcu i izrazio je nadu da će ceo proces biti brzo završen.

Izrael učestvuje sa Grčkom u grupi Smart COVID Management, grupi država koje su se uspešno suočile sa prvim talasom pandemije COVID-19. Premijer je pozvao svog izraelskog kolegu da poseti Grčku, dok je Benjamin Netanjahu prokomentarisao da je tokom poslednjeg putovanja u Atinu saznao da skoro milion Izraelaca poseti Grčku svake godine.

Kyriakos Mitsotakis je takođe prihvatio poziv Benjamina Netaniahua da sazove Savet za saradnju dve zemlje što je pre moguće, jer je zajednička namera da se bilateralni odnosi dodatno ojačaju. / ibna