Grčka: Mitsotakis i Tsipras završili sastanak videopozivom, nove mere zbog 21 novog slučaja zaraze

Grčka: Mitsotakis i Tsipras završili sastanak videopozivom, nove mere zbog 21 novog slučaja zaraze

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis i lider glavne opozicione stranke SIRIZA Alexis Tsipras zaključili su telekonferenciju.

Ovakav sastanak je održan na zahtev predsednika SIRIZA a fokus razgovora je bio usmeren na problem koronavirusa, navodi se u saopštenju kabineta premijera.

Mitsotakis je informisao Tsiprasa o planu Vlade, odgovorio na njegova pitanja i naglasio da je svaki konstruktivan predlog za rešavanje situacije dobrodošao, kako od njega, tako i od strane nadležnih ministarstava, kaže se u saopštenju.

Obojica su naglasila važnost akcije „Ostani kod kuće“.

Nakon ove, grčki premijer je imao videostastanak sa predsednicom Pokreta za promene Fofi Gennimatom.

Premijer Mitsotakis, nastavljajući svoj razgovor sa političkim liderima o pandemiji koronavirusa, kontaktiraće u utorak generalnog sekretara Komunističke partije Dimitrisa Koutsoumpasa i predsednika stranke Grčko rešenje Kiriakosa Velopoulosa. Premijer će u sredu na isti način razgovarati sa liderom DiEM25, Yiannisom Varoufakisom.

Ranije tokom redovnog pregleda pandemije u Grčkoj, objavljeno je da je potvrđen 21 novi slučaj čime je broj porastao na 352.

Prema rečima portparola Ministarstva zdravlja Sotiris Tsiodrasa, za 51 slučaj izvor infekcije zasad nije određen. Šezdeset i pet slučajeva ostaje hospitalizovano u Atini, Solunu i Patrasu. Devet osoba je primljeno na Odeljenje intenzivne nege. 51% slučajeva su muškarci. Otpušteno je deset pacijenata. Ukupno je 4320 uzoraka testirano na koronavirus.

U podne, zamenica portparola vlade Aristotelia Peloni najavila je nove vladine mere, uključujući obaveznu izolaciju od kuće na 14 dana za sve koji se u Grčku vraćaju iz inostranstva; zatvaranje maloprodajnih objekata, osim drogerija, pekara, mini marketa, mesnica, trgovina prehrambenih proizvoda, kioska, kurira, banaka, auto servisa, prodavnica kućnih ljubimaca, prodavnica optike. / ibna