Grčka: Mitsotakis i van der Leyen održali video konferenciju o pitanjima zbeglica/migranata, Fondu za oporavak i Turskoj

Grčka: Mitsotakis i van der Leyen održali video konferenciju o pitanjima zbeglica/migranata, Fondu za oporavak i Turskoj

Zbog ograničenja i mera predostrožnosti koje su stupile na snagu zbog pandemije koronavirusa, premijer Grčke Kiriakos Mitsotakis i predsednica Evropske komisije Ursula von der Leien razgovarali su 8. oktobra putem video poziva, umesto da se sastanu u Atini kako je prvobitno planirano.

Složili su se da je Evropi potreban predvidljiv, pošten i otporan sistem za upravljanje migracijama, koji će postići pravu ravnotežu između podele odgovornosti i solidarnosti, i potpune zaštite evropskih vrednosti i osnovnih prava, uključujući vladavinu zakona. Sagovornici su se obavezali da će zajedno raditi u ovom pravcu, na osnovu predloga Komisije za Novi pakt o imigraciji i azilu. Grčka strana je naglasila potrebu da se Novi pakt adekvatno pobrine za pritisak na zemlje koje su prve na udaru.

Obe strane su istakle da je situacija na ostrvu Lesbos, nakon požara u izbegličkom kampu Moria, i dalje hitna za rešavanje. Pohvalili su brzi odgovor grčkih ekipa hitne pomoći i prepoznali ključnu ulogu evropske direktne pomoći.

Naglasili su značajne zajedničke napore učinjene tokom poslednjih devet meseci na suzbijanju prenaseljenosti i poboljšanju uslova na ostrvima, uključujući evropski program za preseljenje dece bez pratnje. Takođe su prepoznali da treba više zajedničkog rada da se osigura zaštita onih koji su na ostrvima i da se reši uticaj na lokalne zajednice, koje su poslednjih godina bile pod jakim pritiskom.

U tom kontekstu, obavezali su se da će podržati rad Radne grupe koju je osnovala Komisija i pokrenuti zajednički proces za upravljanje migracijama i postupke azila, uključujući uspostavljanje odgovarajućih novih objekata u Lesbosu. Ovo odražava predloge Novog pakta i podseća na potrebu za kontinuiranim jačanjem grčkog imigracionog i sistema azila zasnovanog na evropskim principima, kao i na evropsku solidarnost.

Diskusija je takođe bila fokusirana na strategiju putem koje će se obezbediti da Grčka i cela Evropska unija budu u stanju da, ekonomski i socijalno, ojačane izađu iz pandemije. Kao i druge države članice, Grčka će imati velike koristi od Next Generation EU, uključujući Fond za oporavak koji ima za cilj da podrži zajedničke prioritete EU, istovremeno zadovoljavajući posebne potrebe država članica. Pozdravili su tekuću blisku saradnju između Grčke i Komisije i rekli da se raduju prezentaciji nacrta predloga za plan oporavka Grčke u narednim nedeljama. Obe strane su izrazile uverenje da će plan odražavati ambicioznu agendu reformi i investicija u pravcu zelenijeg, digitalnijeg i inkluzivnijeg razvoja za dobrobit grčkog naroda, posebno mlađe generacije.

Konačno, dvoje lidera takođe su razgovarali o situaciji u Istočnom Mediteranu, posebno u svetlu najnovijih zabrinjavajućih dešavanja u vezi sa Varoshom na Kipru, i ponovili da puno poštovanje rezolucija Saveta bezbednosti UN i dalje ostaje neophodno. Izrazili su svoju odlučnost da deluju po zaključcima Evropskog saveta od 2. oktobra, ponovivši da Turska mora preduzeti neophodne korake za smanjenje napetosti u regionu i započeti konstruktivan dijalog sa Grčkom, Kiprom i EU. Konačno, oboje su istakli da se raduju predstojećim diskusijama na nivou Evropskog saveta. / Ibna