Grčka: Mitsotakis obavestio EPP o najnovijim turskim aktivnostima

Grčka: Mitsotakis obavestio EPP o najnovijim turskim aktivnostima

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis prisustvovao je danas virtuelnom sastanku Predsedništva Evropske narodne partije, zajedno sa šefovima nacionalnih delegacija u Evropskom parlamentu.

Tokom sastanka, premijer je, sa dokazima, predstavio provokativne akcije Turske u istočnom Mediteranu. Mitsotakis je predsedavajućem parlamentarne grupe EPP Manfredu Veberu izrazio svoje uverenje da Evropa neće stajati ni slaba ni podeljena pred turskim provokacijama.

Istovremeno je istakao da je Grčka čvrsto spremna za dijalog jer apsolutno veruje u ispravnost svojih stavova, napominjući međutim da je stvarni dijalog nemoguć pod pretnjama ili uz kršenje grčkih suverenih prava.

Učesnici, uključujući potpredsednike Centralnog komiteta EPP, izrazili su jednoglasnu podršku grčkim stavovima. Evropski centralni komitet desnog centra, u postu na svom zvaničnom nalogu na Twitteru, naglasio je da neće prihvatiti da „Turska sprovodi ekspanzionističku politiku, destabilizujući čitav region“.

Centralni komitet EPP takođe je primetio da bi samit trebalo da postavi jasne uslove pod kojima će se aktivirati ekonomske sankcije protiv Turske, ističući da bi se, ako se provokacije turske strane nastave, fokus trebao preusmeriti na Ahilovu petu Ankare, odnosno polje ekonomije.

Gospodin Veber je lično izrazio Mitsotakisu punu podršku grčkim akcijama usmerenim na čuvanje evropsko-grčke granice i borbu protiv turske agresije na Mediteranu.

Diskusija se takođe kretala i oko načina za suzbijanje pandemije, a učesnici su čestitali Grčkoj na upravljanju zdravstvenom krizom.

S obzirom na jasnu podršku gospodina Vebera u Grčkoj u vezi sa turskim provokacijama, bilo bi korisno da oni koji su ga ranije nazivali antigrčkim razjasne stav sopstvene poslaničke grupe u Evropskom parlamentu, Evropske ujedinjene levice (GUE), protiv Grčke i Turske.

Poslanik Serres-a i sekretar za međunarodne odnose nove demokratije Tasos Chatzivasiliou takođe je prisustvovao video konferenciji. / ibna