Grčka: Mitsotakis odbacio ideju o vanrednim izborima

Grčka: Mitsotakis odbacio ideju o vanrednim izborima

U iscrpnom intervjuu za TV Star u ponedeljak, grčki premijer Kyriacos Mitsotakis jasno je dao do znanja da vanredni izbori nisu u planu. Premijer je za sada isključio preustroj kabineta, uprkos upornim glasinama koje su tokom poslednjih nedelja kružile u lokalnoj štampi.

Mitsotakis je rekao da nema razloga da raspisuje izbore jer „društvo pokazuje poverenje u našu Vladu“, koja je „pronašla svoj ritam i dobro funkcioniše“.

Što se tiče koronavirusa, premijer je rekao da “opasnost još nije definitivno prošla, nastavljamo sa racionalnim ukidanjem ograničenja”, primećujući, međutim, da je zemlja za sobom ostavila najgore. Zahvalio je grčkom narodu na poštovanju saveta medicinskih i drugih stručnjaka tokom perioda zaključavanja.

Odgovarajući na pitanja o dugo očekivanom ponovnom otvaranju turističke industrije – počevši postepeno 15. juna –  Mitsotakis  je naglasio da su testovi na 1.300 posetilaca iz inostranstva u protekloj nedelji bili negativni na koronavirus. On je dodao da je izbor između očuvanja javnog zdravlja i ostvarivanja rasta „lažna dilema“, dodajući da što je brže javno zdravlje zaštićeno, to će se postići i brži rast.

Prema Mitsotakisu, hotelijeri i profesionalci u turističkoj industriji dobili su od Vlade alate kako bi se izborili sa zdravstvenom krizom, postali fleksibilniji, bez ugrožavanja prava radnika. Nastavio je procenom da situacija u turizmu neće biti tako grozna kao što neki očekuju.

Štaviše, sa ekonomske strane, grčki premijer očekuje da će ove godine doći do recesije na nivou od oko 5 do 10 procenata, dok se može očekivati veća pomoć od EU, pored Vladinog paketa podrške od 24 milijarde evra. Na pitanje šta Vlada planira da zatraži od fonda za oporavak EU, on je rekao da će Grčka tražiti da dobije „najveći mogući iznos“ u grantovima – a ne u zajmovima.

O kontroverznoj odluci o ponovnom otvaranju osnovnih i srednjih škola koje su opozicione stranke osudile kao neodgovorne, premijer je odbranio svoje mišljenje, ističući da je po tom pitanju prihvatio savete medicinskih stručnjaka. Ustvrdio je da je šest meseci predugo vreme da deca ne idu u školu, naglašavajući da oseća da učenici razumeju potrebu da se drže na bezbednoj udaljenosti i pridržavaju se dobrih higijenskih pravila.

Konačno, kao odgovor na izveštaje britanskog tabloida tokom vikenda da su turske trupe „izvršile invaziju i zauzele“ deo grčke teritorije u severoistočnom pograničnom području Evrosa, premijer je negirao da se to dogodilo, isticući da postoje „tehnička pitanja„ između dve zemlje koje će biti rešene na tehničkom nivou.

“Ne postoji granični spor” sa Turskom, rekao je on i dodao da je Ankara nervozna otkad je Grčka odlučila da izgradi ogradu na granici. „Naše je neotuđivo pravo i to ćemo i učiniti.“ / Ibna