Grčka: Mitsotakis održao videokonferenicje sa Michelom i Neophytou

Grčka: Mitsotakis održao videokonferenicje sa Michelom i Neophytou

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis u utorak je putem video linka razgovarao sa predsednikom Evropskog saveta Charlesom Michelom, uoči samita EU u četvrtak.

Prema vladinim izvorima, Mitsotakis je sa Michelom razgovarao o postupcima unutar EU koje treba preduzeti kako bi se finansijske posledice pandemije rešile novim finansijskim instrumentima i zajedničkim intervencijama, što će osigurati koheziju i solidarnost između država članica.

Dalje, prema istim izvorima, grčki premijer je posebno naglasio potrebu za obnavljanjem nesmetanog rada jedinstvenog tržišta i pozvao je evropske službe da uspostave koherentan okvir za normalizaciju transporta i turizma.

Mitsotakis je  sa Michelom takođe razgovaraoo eskalirajućim turskim provokacijama na Egeju i Istočnom Mediteranu.

Ranije je grčki premijer video linkom razgovarao sa predsednikom sranke Demokratskog alarma Kipra, Averofom Neophytouom. Tokom razgovora analizirani su dodatni potezi Grčke i Kipra protiv turskih provokacija.

Razgovarano je i o napretku pandemije koronavirusa u Grčkoj i na Kipru, dok se predsednik kiparske vladajuće stranke zahvalio grčkoj Vladi što je Ministarstvu prosvete donirala edukativni materijal za učenje na daljinu.

Istovremeno, Mitsotakis i Neophytou imali su priliku razgovarati o dnevnom redu EPP-a i samita EU-a koji će se održati narednog četvrtka. / ibna